Вартові свободи – завжди на захисті

Вартові свободи – завжди на захисті

Фото
Укрінформ
День захисника України, що відзначається 14 жовтня разом із Покровою, Днем українського козацтва й річницею створення УПА, – формально нове для українців свято. 

Боронити ж незалежність і територіальну цілісність країни – справа, на якій добре знаються ті, кому цей день присвячено. Бійці та їхні родини, волонтери й медики сьогодні стоять на варті України в зоні АТО. Який він – збірний портрет сучасного оборонця рідного краю – дивимося на світлинах фотокореспондентів Укрінформу.

Фото: Олег Петрасюк
Фото: Олег Петрасюк

Вони першими без належного військового спорядження відправилися на східні кордони України, коли там навесні 2014 року "заблукали" російські кадрові військові, а їхні посіпаки "закупили" десятки одиниць військової техніки в "місцевих воєнторгах". Саме добровольці реінкарнували регулярну українську армію, яка цьогоріч, за твердженням міжнародних інституцій, увійшла до десятки найсильніших в Європі.

Фото: Олег Петрасюк
Фото: Олег Петрасюк

А вдома бійців залишилися чекати дружини, матері, сестри, подруги, щоб на передовій в окопах точно знали – повертатися є куди. І там, у вільному домі, буде затишно й тепло. Так, родинний батальйон став ще однією бойовою одиницею, яка стала на захист свободи.

Фото: Олег Петрасюк
Фото: Сергій Гудак

Дівчата й самі, коли стала потреба захищати свій дім від ворога, взяли до рук хто медичні інструменти, хто й зброю та відправилися на фронт. Вони – бійці, парамедики, волонтери, які розвінчують стереотипи. На фото – тренування представниць підрозділу "Жіноча Січ".

Фото: Мадієвський В'ячеслав
Фото: В'ячеслав Мадієвський

Захисники на полі бою завжди разом, і в цьому їхня сила. Побратими України знають про те, що таке плече бойового друга.

В'ячеслав
Фото: Маркіян Лисейко

Це яскраво продемонстрували як пекельні дні Іловайського котла (на фото), так і повсякденний побут в окопах і на блокпостах на передовій.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Символом незламності духу бійців-українців стала оборона Донецького аеропорту, що тривала 242 дні. Безпрецедентна стійкість захисників летовища, сила всупереч обставинам вразили і світ, і ворога. За непоборність оборонців стратегічного об’єкту стали називати "кіборгами".  Так з'явилося нове символічне ім'я для українських воїнів. Після цих подій стало зрозуміло: Україна здатна себе захистити. Сьогодні "кіборги" – герої однойменного повнометражного художнього фільму режисера АхтемаСеїтаблаєва, кадр із якого відтворено на світлині.

Фото: Павло Багмут
Фото: Олександр Космач

Бійці АТО продовжують розпочату наприкінці 2013-го – на початку 2014-го на Майдані справу. Революція гідності, що змінила українців, сьогодні триває на східних рубежах нашої країни, зокрема і в пам'ять про героїв Небесної сотні. Саме ці представники новітньої історії боротьби за волю голосно заявили про право українців на власний вибір.

Фото: Олександр Кремко
Фото: Олександр Кремко

Традиційний образ сучасного воїна – мужній чоловік зі зброєю на тлі гуркітливого заліза, що дає відповідь "привітам" від ворога.

Фото: Маркіян Лисейко
Фото: Маркіян Лисейко

Це – щоб на протилежній стороні знали: без бою не здамося.

Фото: Олена Худякова
Фото: Олена Худякова

А тим часом бойова амуніція не заважає щирому вияву почуттів і справжній дружбі. Зокрема, вірними побратимами бійців АТО стали чотирилапі. А "собачий батальйон" – ще й непогані релаксанти. Також у його лавах є справжні бійці, яких готують у спеціальному кінологічному центрі.

Фото: М'якшиков Микола
Фото: Микола М'якшиков

Свій фронт боротьби тримають і мирні воїни. До волонтерського руху, який набув нечуваного розвитку, активно долучаються чимало українців як у межах нашої країни, так і за кордоном. До місця призначення, де триває оборона й точаться бої, доставляють технічне оснащення, харчі, теплі речі, амуніцію, ліки.

Фото: Олег Петрасюк
Фото: Олег Петрасюк

Тисячі облич захисників України навіки залишилися лише на фото, світлинах пам'яті. Їм завжди буде стільки років, скільки було, коли вони воювали. Берегти пам'ять про них – одне з ключових завдань тих, хто залишився жити на вільній землі.

Фото: Євген Любімов
Фото: Євген Любімов

Сьогоднішні воїни дають надію на те, що новому поколінню оборонців не доведеться ставати на вогневі позиції. Натомість буде змога розбудовувати свою незалежну країну на власній землі.

Фото на обкладинці: Олег Петрасюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-