Закон про освіту: у Болгарії хочуть, аби діаспора вчила українську

Закон про освіту: у Болгарії хочуть, аби діаспора вчила українську

Укрінформ
Представники болгарської меншини в Україні підтримали новий Закон «Про освіту», але наголосили на відсутності кваліфікованих вчителів з болгарської мови та підручників.

Про це йшлося під час круглого столу щодо імплементації статті 7 Закону «Про освіту», який проходив у середу у приміщенні Посольства Республіки Болгарія, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

«З прийняттям нового Закону «Про освіту» для болгарської меншини дещо менше змінюється, ніж, наприклад, для угорської чи румунської, бо школи з навчанням болгарською вже давно працюють за правилами, які прописані зараз. Ми розуміємо, що діти мають вчити державну мову», – повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія Красімір Мінчев.

Зазначається, що представники болгарської меншини Одеської, Запорізької, Кіровоградської та Миколаївської областей на круглому столі наголосили, що закладений в Закон підхід, коли у початкових класах діти навчаються рідною мовою, а у базовій та старшій школі – державною, є найбільш продуктивним для вивчення обох мов.

Читайте також: Мовне питання: у Раді ЄС підтвердили дату розгляду претензій Угорщини

Наголошувалося, що проблемними питаннями є підготовка вчителів та підручників для вивчення болгарської мови.

«У нас величезний дефіцит вчителів, які можуть дійсно якісно навчати болгарський мові. Це велика проблема для сільської місцевості. Окрім цього, у сільських школах, де техніка не така сучасна, мають бути дуже хороші підручники з вивчення мови, інакше діти не зможуть засвоїти її», – зазначив представник болгарської меншини Запорізької області.

Заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей підкреслив, що підготовка вчителів – один із найбільших викликів МОН.

«У бюджет 2018 року ми вже заклали значні кошти на перекваліфікацію – 500 млн гривень. Вони використовуватимуться й на підвищення кваліфікації вчителів зі шкіл нацменшин. Щоб розвіяти усі існуючі міфи, хочу також підкреслити, що ми дамо із стандартом освіти 2 типові навчальні плани – для шкіл з українською мовою навчання та мовою навчання нацменшин. У плані для нацменшин ми від 1 до 12 класу включимо години на вивчення рідної мови», – пояснив він.

Радник міністра освіти і науки Болгарії Ліліана Друмева наголосила, що їхня країна з великою повагою ставиться до представників болгарської меншини в Україні та готова її підтримувати.

«Думаю, що це не буде проблемою на базі наших інститутів підвищення кваліфікації покращити знання ваших вчителів», – запропонувала вона.

Також йшлося про те, що меншина може сприяти тому, аби на конкурс підручників для меншини подались хороші авторські колективи, здатні створити якісні підручники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-