СБУ назвала усіх

СБУ назвала усіх "вагнерівців" на фото з Путіним у Кремлі

Документ
Укрінформ
СБУ встановила особи усіх чоловіків на груповому фото з прийому у Кремлі, де президент РФ стоїть разом з керівником так званої приватної військової компанії "Вагнера" Дмитром Уткіним (прізвисько "Вагнер").

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, слайд "Нагородження Путіним командування ПВК "Вагнера" міститься у презентації, продемонстрованій головою СБУ Василем Грицаком під час брифінгу в суботу. 

Раніше Укрінформ вже повідомляв, що у січні 2017 року у мережі з'явилася фотографія керівника російської ПВК "Вагнера" - Дмитра Уткіна з президентом РФ Володимиром Путіним. На фотографії, опублікованій у соцмережі "ВКонтакте", були зображені Путін та ще четверо чоловіків у палацовому інтер'єрі. Тоді петербурзьке видання "Фонтанка" опізнало поруч з президентом РФ командира неформальної "ПВК Вагнера" Дмитра Уткіна, а також "полковника поліції у відставці з Петербурга Андрія Трошева". На грудях в Уткіна та ще одного чоловіка поруч було по чотири ордени Мужності, у двох інших чоловіків (у тому числі у Трошева) - Золоті Зірки Героїв Росії. Зазначалося, що знімок міг бути зроблений на прийомі на честь "Героїв Вітчизни", що проходив у Георгіївському залі Кремля 9 грудня 2016 року. 

Читайте також: Збиття Іл-76: Грицак оголосив особисті дані ймовірних виконавців

Згідно з презентацією СБУ, знімок був зроблений саме 9 грудня 2016 року у Георгіївському залі Кремля на прийомі на честь "Героїв Вітчизни". Окрім вже опізнаних "Фонтанкою" Уткіна та Трошева, на фото поруч з Путіним зображені інші командири ПВК "Вагнера" – Олександр Кузнєцов та Андрій Богатов. Також українська спецслужба  надала детальну інформацію щодо кожного з цих представників командування ПВК "Вагнера". 

УТКІН Дмитро Валерійович (позивний "Вагнер") – 11.06.1970 р.н. місце народження – м.Асбест Свердловської обл., паспорт громадянина РФ 5803989141, закордонний паспорт громадянина РФ 65№3950952, ІПН – 262404751144. Посада – командир, номер військового жетону: М-0209.

ТРОШЕВ Андрій Миколайович (позивний "Сєдой") – 05.04.1962 р.н., адреса – м.Санкт-Петербург, вул. Вербна, 13, корп.1, кв.107; ІПН -781417567443. Посада – заступник командира-начальник штабу ("виконавчий директор"). 

КУЗНЄЦОВ Олександр Сергійович (позивний "Ратибор") – 10.08.1977 р.н. Місце народження – с.Нікольське Гатчинського р-ну Ленінградської обл., паспорт громадянина РФ 0703769818. Адреса – Московська обл, м.Солнечногорськ-2, дислокація в/ч 92154. Посада – командир 1-ї розвідувально-штурмової роти, номер військового жетону: М-0271.

БОГАТОВ Андрій Михайлович (позивний "Бродяга") – 03.01.1989 р.н., місце народження – м.Старий Оскол Белгородської обл., паспорт громадянина РФ 1409081533; адреса – Белгородська обл., м.Старий Оскол, Олімпійський мкр., буд.60, кв.120. Посада – командир 4-ї розвідувально-штурмової роти. Номер військового жетону: М-1601.

Читайте також: ПВК "Вагнера" може бути задіяна в усіх конфліктах у Європі та світі - Грицак

Окремо в СБУ повідомили і про інших представників керівного складу ПВК "Вагнера": Жемчужний Андрій Вальтерович займає посаду командира з озброєння та техніки, Кім Сергій Борисович є заступником начальника штабу, Єрмолаєв Олександр Єлізарович – заступник командира з виховної роботи, Рехман Віктор Антонович – заступник начальника штабу-начальник служби озброєння і техніки.

Як повідомлялося, голова Служби безпеки України Василь Грицак під час брифінгу в суботу повідомив, що СБ України зібрала величезну доказову базу участі кадрових російських військових у бойових діях проти сил АТО на Донбасі. Зокрема, він розповів про приватні військові компанії, які використовуються Кремлем не лише в Україні, а й у Сирії. Найбільш відомою з них є угруповання "Вагнера", яке очолює Дмитро Валерійович Уткін, більше відомий на прізвисько "Вагнер".

За словами Грицака, цей проект російських спецслужб дозволяє кремлівським політикам впевнено казати на публіку та міжнародній спільноті фрази "их там нет" или "мы их туда не посылали".

Голова СБУ також навів докази присутності та злочинів приватної російської армії "Вагнера" на території України. Ключові з них: збиття військового літака Іл-76, штурм аеропорту "Луганськ", участь у штурмах Дебальцевого та інших мирних українських населених пунктів. 

Службою були встановлено 1570 імен та установчих даних бойовиків ПВК "Вагнера", у тому числі тих, хто загинув на території України. За оцінками Служби до ПВК "Вагнера" входять більше 5 тисяч осіб. Також відома їх структура та озброєння. Бойовики начебто приватного угруповання проходять підготовку на базі ГУ ГШ МО Росії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-