Свобода слова: ІМІ нарахував у вересні рекордну кількість порушень

Свобода слова: ІМІ нарахував у вересні рекордну кількість порушень

Укрінформ
У вересні в Україні зафіксовано загалом 40 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень, зафіксована з початку року (січень – 15, лютий – 21, березень – 16, квітень – 26, травень – 24, червень – 20, липень – 28 , серпень – 23).

З них 18 випадків стосуються застосування фізичної агресії стосовно журналістів. Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації “Барометр свободи слова".

"Найбільшу кількість порушень прав журналістів експерти ІМІ зафіксували у вересні у категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності” – 10 випадків. Кількість перешкоджань у порівнянні з серпнем зросла майже вдвічі (серпень – 6 випадків). Зазначена категорія залишається лідером з порушень свободи слова з початку 2017 року", - йдеться у повідомленні.

У вересні у трійку основних порушень свободи слова, окрім перешкоджань, також увійшли обмеження доступу до інформації (8 випадків) та погрози і залякування журналістів (5 випадків).

Загалом порушення свободи слова та прав журналістів у вересні ІМІ зафіксував у 16 областях України. Зокрема, лідерами таких порушень цього місяця стали Київ з областю (10 випадків), Волинь (6), Запоріжжя (4) та Вінничина і Полтавщина (по 3 випадки відповідно).

“У вересні, з початком політичного сезону, зросла кількість погроз і залякувань журналістам. Зокрема, цього місяця було зафіксовано 5 випадків тільки психологічного тиску на журналістів”, – заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

За її словами, ІМІ підготувало чергову щомісячну підбірку порушень свободи слова, та готує окрему підбірку випадків з початку року, які будуть передані до уваги правоохоронних органів, щоб  пришвидшити розслідування “журналістських справ”.

Випадки побиття у вересні залишилися на тому ж рівні, що у серпні – 3 випадки. Зокрема, це напад на знімальну групу програми журналістських розслідувань “Схеми” – журналіста Михайла Ткача та оператора Бориса Троценка. У результаті нападу  Троценко зазнав струсу мозку та пошкодження руки.

Також ІМІ зафіксував по 4 випадки судових позовів проти ЗМІ та таку ж кількість випадків економічного тиску.

Крім того, ІМІ зафіксував 2 випадки кібер-атак на скриньки журналісток з Волинської та Рівненської областей. Також експерти ІМІ зафіксували по 1 випадку непрямого, політичного та юридичного тиску, а також один випадок судових позовів від журналістів.

Читайте також: Укрінформ очолив рейтинг новинних сайтів за рівнем професійних стандартів - ІМІ

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 21 випадок побиття журналістів, 5 випадків цензури, 64 випадки перешкоджання, 31 – обмеження доступу до інформації та 26 випадків погроз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-