Новий закон про освіту надає свободу вибору учням — Порошенко

Новий закон про освіту надає свободу вибору учням — Порошенко

Укрінформ
Новий “Закон про освіту” відкриває шлях до довгоочікуваної системної реформи в освітній сфері.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з працівниками освіти у Києві у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Зрозуміло, що День учителя це не професійне свято, як дехто думає. Це свято є всенародним. Цього року воно особливе, бо буквально в його переддень набув чинності новий закон “Про освіту”. Це – документ, який відкриває шлях до довгоочікуваної системної реформи”, - сказав Порошенко.

За словами Президента, цей закон “дозволяє сформувати індивідуальну освітню траєкторію для кожної людини”. 

“Ми відмовляємося від застарілого непродуктивного підходу, коли держава диктує дуже обмежену варіативність методів, форм і засобів навчання. Новий закон надає свободу вибору та самовизначення учням. Свободу педагогічної творчості – працівникам освіти. І  він утверджує свободу навчальних закладів – через встановлення широкої автономії”, - заявив Порошенко.

Крім того, додав Глава держави, закон підсилює вплив батьків і громадськості на навчальний процес.

Читайте також: ОБСЄ ще в 2006 році радила українським румунам краще вчити державну мову

“Словом, новий закон “Про освіту” – це закон нових можливостей для всіх учасників освітнього процесу”, - підкреслив Порошенко.

Президент вказав на те, що новий закон про освіту дає педагогам можливість вільного вибору форм, методів і засобів навчання, які відповідають освітній програмі, у тому числі і сучасній.

“Ми спільно з Прем’єр-міністром, з урядом знайшли можливість підвищити розмір заробітної плати вчителів у 2017 році. Наступного року заплановано подальше її збільшення. Це представлено нами у проекті бюджету, і я твердо переконаний, що це буде проголосовано”, - заявив глава держави. 

Він висловив переконання, що педагоги використають “усі прогресивні норми нового закону задля впровадження якісних змін у навчання дітей”. “Всіх дітей без винятку. У новому законі закріплені імперативні гарантії навчання дітей та молоді з особливими освітніми потребами нарівні з іншими учнями в інклюзивному освітньому середовищі”, - додав Порошенко.

Як повідомлялося, 28 вересня в Україні набуває чинності закон "Про освіту", який був прийнятий Верховною Радою 5 вересня.

Читайте також: Гриневич розчарована "освітнім" ультиматумом Угорщини

Закон, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти. Документ передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року і зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5 класу діти національних меншин будуть починати вчитися державною мовою, а мову нацменшин вивчатимуть як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливо викладання також на ній однієї чи кількох дисциплін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-