Адвокат: у Москві

Адвокат: у Москві "поклали під сукно" справу про екстрадицію Виговського

Політв’язні
Укрінформ
Справі про екстрадицію з Росії українського політв'язня Валентина Виговського, який перебуває у колонії у Кіровській області РФ, не дають ходу у Москві.

Про це повідомив Укрінформу російський адвокат Ілля Новіков в кулуарах конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру, що проходить у Варшаві.

"У лютому документи на Виговського пішли з Києва в Москву, і до цього часу з Москви вони не потрапили до Кіровської області. Тобто, у Москві їх "поклали під сукно", не даючи ходу цій справі", - заявив Новіков.

Він нагадав, що стосовно Виговського було сформовано пакет документів для повернення в Україну не в порядку помилування, а в порядку рутинної процедури, яка застосовується у неполітичних справах, коли людину відправляють відбування покарання на батьківщину.

"Я сподівався, що його випадок потрапить під цю процедуру. Однак цього не сталося", - зауважив адвокат.

За його словами, російська сторона нібито мотивує це тим, що Київ не видає росіян, яких затримано в Україні.

"Але це не відповідає дійсності. Мені достовірно відомо, що Україна видає росіян", - зауважив Новіков.

Адвокат вважає, що рішення не видавати Виговського могло бути прийнято як на високому рівні, так і на рівні клерків, які не хочуть дратувати своє начальство.

"Враховуючи російські реалії, можливими є обидва сценарії. У нас з одного боку ці питання дуже часто вирішуються у Кремлі, а з іншого - будь-який дрібний чиновник дуже не любить турбувати начальство питаннями, які, на його думку, начальству буде неприємно чути", - констатував Новіков.

Водночас Новіков вважає, що на Росію можна тиснути у питанні видачі українських в’язнів.

"Наприклад, на Росію можна натиснути у зв'язку з проведенням Чемпіонату світу по футболу в 2018 році",- зазначив Новіков.

Читайте також: Батько Виговського: Кажуть, якби син був шпигуном, витягнути його було б легше

На його думку, у цьому контексті є багато варіантів. Наприклад, може йтися про бойкот приїзду на чемпіонат офіційних делегацій. Новіков навів паралелі, нагадуючи, що звільнення з в'язниці опального російського олігарха Михайла Ходорковського відбулося перед Олімпіадою в Сочі в 2014 році.

Як повідомлялося, Виговський у 2015 році був затриманий на залізничному вокзалі в окупованому Сімферополі. З Криму його доставили у Лефортовський СІЗО в Москві. В грудні 2015 року російський суд засудив його до 11 років колонії за "шпигунство".

У лютому цього року Дарницький районний суд Києва почав процедуру передачі Виговського до України в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб. Він задовольнив клопотання Мін'юсту про те, що Виговський повинен відбувати покарання за злочин за ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу (шпигунство) у вигляді 11 років позбавлення волі на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-