Батько Виговського: Кажуть, якби син був шпигуном, витягнути його було б легше

Батько Виговського: Кажуть, якби син був шпигуном, витягнути його було б легше

Укрінформ
Сім'я незаконно засудженого в Росії до 11 років ув'язнення українця Валентина Виговського досі не знає, в чому саме він був звинувачений.

Про це розповів батько політв'язня Петро Виговський в інтерв'ю сайту Гордон.

Відповідаючи на запитання, в чому російські власті звинуватили Валентина, Виговський-старший сказав: "Я точно не знаю. Це справа засекречена. Навіть у наше МЗС після суду не надіслали копію вироку. Єдине, що вдалося зрозуміти з російських ЗМІ, - сина звинувачують у шпигунстві в сфері авіації".

Як пояснив Виговський-батько, суд проходив у закритому режимі, на засідання не пустили навіть українського консула, тому про хід справи сім'ї відомо тільки те, про що писали російські ЗМІ, оскільки "всі матеріали засекречені".

Через адвоката також нічого не вдалося дізнатися - призначений Валентину державний захисник не вселяв родичам довіри. "У нього була дивна манера спілкування, що викликало підозри. Часто обманював нас. Був момент, коли він вимагав, щоб я і чомусь мій середній син приїхали в Москву. В СБУ нам порадили не їхати, бо ми теж могли стати заручниками. Зрештою ми взагалі перестали спілкуватися з адвокатом", - зазначив Петро Виговський.

За його словами, на стадії апеляційного суду до справи підключився адвокат Ілля Новіков, який захищав Надію Савченко. "Доступ до матеріалів він отримав, але підписав папери про нерозголошення, тому повідомити деталі не міг. Тільки сказав: "Якби Валентин дійсно був шпигуном, нам було б набагато простіше захистити його та витягнути з Росії", - розповідає Петро Виговський.

Він уточнив, що спочатку Валентин звинувачувався за статтею "збір комерційної інформації", а потім справу перекваліфікували в шпигунство.

За словами Виговського, син закінчив факультет електроніки Київського політехнічного інституту, відкрив своє маленьке підприємство з ремонту автомобілів. Авіація була його давнім захопленням.

"Він читав усі сайти про літаки й авіабудування, стежив за всіма виставками і спілкувався на форумах з такими ж захопленими, як сам. Напевно, тому й потрапив у поле зору ФСБ", - вважає батько.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-