Закон про освіту:

Закон про освіту: "мовну" статтю направили на експертизу до Ради Європи

Укрінформ
Голова депутатської групи "Воля народу" Юрій Москаленко заявляє, що статтю 7 закону "Про освіту" направлено на експертизу до Ради Європи.

Про це він сказав на засіданні Погоджувальної ради голів фракцій парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вже знаємо, що 7 стаття направлена на експертизу до Ради Європи щодо її відповідності європейським стандартам. Експертиза триватиме півроку", - повідомив депутат.

Москаленко закликав голову Верховної Ради, а також Президента Петра Порошенка підписати ухвалений парламентом 5 вересня закон щодо реформи освіти, а в період проведення експертизи мовної статті закону - продовжити консультації з країнами-сусідами і донести позицію, що збереженню культурної ідентичності національних менших в Україні нічого не загрожує.

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня Верховна Рада 255 голосами ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, врегульовує питання використання української мови в галузі освіті.

Зокрема, закон передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

Читайте також: Спікер ВР назвав спекуляцією дискусії щодо закону про освіту

З 5 класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову нацменшини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї чи кількох дисциплін.

Водночас офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону.

Своєю чергою міністр освіти та науки Лілія Гриневич заявила, що Україна готова надати на експертизу Ради Європи 7 статтю закону про освіту.

Вона переконана, що ця мовна стаття не порушує тих міжнародних зобов'язань, які взяла на себе Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-