Викрадення Павла Гриба: МЗС визначиться щодо безпеки українців у Білорусі

Викрадення Павла Гриба: МЗС визначиться щодо безпеки українців у Білорусі

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України після з'ясування всіх обставин викрадення з Білорусі Павла Гриба визначиться щодо необхідних кроків стосовно гарантування безпеки наших співгромадян на території сусідньої республіки.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Просто апелювати (до Білорусі - ред.) - цього однозначно недостатньо. Викрадення Павла Гриба з території Білорусі - це надзвичайно серйозна справа, і нам потрібно з'ясувати, як це відбулося. Для цього ми відслідковуємо інформацію з різних джерел. Росія не допускає до Гриба наших консулів, але ми будемо тиснути усіма можливими способами, і як тільки з'ясуємо всі обставини, за цим будуть подальші кроки", - сказав Клімкін.

Він зауважив, що після викрадення Гриба з території Білорусі слід говорити про небезпеку перебування українських громадян не тільки на російській території, де всі російські спецслужби послідовно діють проти наших громадян.

"Зараз у нас створилася ситуація, коли ми бачимо, що російські спецслужби діють також на території Білорусі, і я вважаю, що українські громадяни мають зважувати, яким чином їздити туди", - зазначив міністр.

Коментуючи обмін різкими заявами між МЗС України та Білорусі, Клімкін зауважив, що "справа ж не в цьому, а в тому, що кожна країна має контролювати те, що відбувається на її території - це складова суверенітету".

У цьому контексті він додав, що як тільки Україна матиме повну картину того, що сталося з Грибом, "за цим також будуть кроки", але ми маємо діяти в юридичних рамках, базуючись на фактах і доказах.

Читайте також: Російський суд заарештував Павла Гриба ще до його викрадення – адвокат

На уточнююче запитання, чи буде МЗС так само застерігати українців від поїздок до Білорусі, як і до Росії, Клімкін відповів, ці кроки можуть бути різними.

"Але ми турбуємося про безпеку наших громадян, тож незважаючи на політичні чи інші обставини, як тільки з'ясуємо ситуацію, будемо виходити з подальшими месиджами щодо того, яким чином українці можуть і повинні почуватися в безпеці і хто має про це дбати", - наголосив Клімкін.

Як відомо, 19-річний Павло Гриб зник 24 серпня в Білорусі, куди поїхав зустрітися з дівчиною, з якою, за словами батька Ігоря Гриба, познайомився в інтернеті.

Білоруські силовики тривалий час заявляли, що Гриба у них немає. Проте згодом прикордонники визнали факт перетину ним українсько-білоруського кордону.

Пізніше з'ясувалося, що Гриб перебуває в краснодарському СІЗО №5 за звинуваченням у тероризмі.

Правоохоронні органи Краснодара заарештували Гриба до 17 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-