Україна у Мінську підтвердила готовність обміняти 87 українців на 309 бойовиків

Україна у Мінську підтвердила готовність обміняти 87 українців на 309 бойовиків

Укрінформ
Українська сторона у присутності представників ОБСЄ підтвердила готовність до обміну 87 українців на 309 бойовиків і чекає відповіді на пропозицію щодо негайного звільнення заручників.

Про це повідомила у Facebook перший заступник голови Верховної Ради, представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Мінськ. Гуманітарна підгрупа, де українську сторону представляли також В.Медведчук, і експерти з СБУ та В.Лутковська. В присутності ОБСЄ підтвердили передану днями пропозицію щодо негайного звільнення заручників. Ми вимагаємо звільнити 87 українців, чиє місце знаходження нами встановлене. Українська сторона в рамках компромісу готова звільнити 309 осіб, аби тільки витягти наших. Важливо, що ОРДЛО вже не заперечує утримання 87 українців зі списку 144, ми важко знаходимо інформацію про кожного й боремося за їх включення в списки... Чекаємо відповіді на наші офіційні компромісні пропозиції, які повністю базуються на Мінських угодах", - написала Геращенко.

Вона додала, що каменем спотикання на переговорах є вимога бойовиків звільнити криміналітет і терористів, що не підпадають під дії Мінських угод, тому це неприйнятно.

Геращенко також повідомила, що в рамках попередніх домовленостей представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста вдалося передати листи й посилки від родин заручникам на окупованих територіях.

Читайте також: У Мінську обговорять великий обмін заручниками - СБУ

"Щоправда, представникам МКЧХ не дали можливості безпосередньо зустрітися з хлопцями, побачити їх, все прийняв керівник тюрми. Тобто за всі роки війни жодного прямого доступу МКЧХ до заручників не було. Й це також серйозне порушення гуманітарного блоку Мінських угод", - акцентувала член гуманітарної підгрупи.

Окрім того, Геращенко повідомила, що на засіданні підгрупи вона вчергове порушила питання негайного відкриття КПВВ '"Золоте", що блокується ОРЛО півтора роки.

Як повідомлялося, вранці у середу в Мінську відбулися переговори робочих підгруп ТКГ, які проходили у закритому для преси режимі.

Наразі в Мінську триває засідання Тристоронньої контактної групи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-