Конституційний суд готовий розглядати лише одну з десяти скарг

Конституційний суд готовий розглядати лише одну з десяти скарг

Укрінформ
До Конституційного суду надійшла 161 конституційна скарга, однак лише 10% з них відповідають  вимогам і будуть розглянуті. 

Про це розповів науковий консультант судді КСУ Олександр  Євсеєв під час презентації звіту за результатами моніторингу імплементації Нацстратегії у сфері прав людини, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"До Конституційного суду вже надійшла 161 конституційна скарга. На думку секретаріату суду, повністю відповідають вимогам, передбаченим у законі, лише 8-10 % із цих 161 конституційних скарг", - зазначив він.

Науковий консультант додав, що до КСУ надходить дуже багато однотипних скарг. Зокрема, 14 скарг надійшло на розгляд від ліквідаторів аварії на ЧАЕС з Харківської області, які порушують одні й ті ж питання. Євсеєв припускає, що КСУ об`єднає ці скарги в одне провадження.

Переважна більшість конституційних скарг присвячена двом проблемам - відстоюванню громадянами своїх соціальних прав та доступу до правосуддя. Водночас до КСУ іще не надходило скарг, які відстоювали б особисті та політичні права громадян, зазначив Євсеєв.

Читайте також: Судова реформа: БПП квапить колег у Раді із голосуванням

Нагадаємо, ВР ухвалила новий закон «Про Конституційний суд України» . Серед іншого документ передбачає нову форму звернення до КС - конституційну скаргу, яку може подати кожен  громадянин. 

Конституційною скаргою є подане до суду письмове клопотання щодо перевірки на відповідність Конституції  закону  чи його окремих положень, що застосований в остаточному судовому рішенні у справі суб'єкта права на конституційну скаргу. 

Суб'єктом права на конституційну скаргу є особа, яка вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон суперечить Конституції. Також визначено, що конституційну скаргу може бути подано, якщо остаточне судове рішення у справі особи набрало законної сили не раніше 30 вересня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-