Недійсний паспорт Саакашвілі заберуть на в'їзді в Україну - прикордонники

Недійсний паспорт Саакашвілі заберуть на в'їзді в Україну - прикордонники

Укрінформ
Осіб, що мають недіючі українські паспорти, на пунктах перетину кордону на територію держави не пустять.

Про це Укрінформу повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян, відповідаючи на запитання, чи пустять до України екс-голову Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі, якщо він з'явиться на одному з пунктів пропуску через державний кордон в Україну.

«Ми завжди діємо в межах компетенції. Ми не відслідковуємо пересування конкретних громадян, незалежно як там їхні прізвища, якщо в них немає суттєвих проблем із законом, і вони не несуть загрозу національній безпеці України. Тому, якщо говорити загалом, якщо громадянин, в якого недійсний паспорт, з'явиться на кордоні України, то по законодавству ми мусимо в нього цей паспорт вилучити, і відповідно, даний громадянин не пропускається на територію України. Іншого механізму дій прикордонних фахівців в даному випадку не передбачено», - сказав Слободян.

Він уточнив, що контроль за правом перетину кордону за діючими чи недіючими документами здійснює саме Держприкордонслужба, і у цьому питанні залучення інших державних органів не потрібно. Слободян уточнив, що, якщо говорити про питання позбавлення громадянства певної особи чи її екстрадиції на територію іншої країни, то це вже є компетенція Державної міграційної служби та Генпрокуратури. 

Читайте також: В ГПУ сказали, за якої умови Саакашвілі пустять до України

Як повідомляв Укрінформ, 10 серпня член ради партії "Рух нових сил" Михеїла Саакашвілі Давід Сакварелідзе у Херсоні заявив, що ця партія готується зустріти на кордоні України свого лідера, позбавленого українського громадянства, і забезпечити йому в'їзд в Україну.

Пізніше заступник генерального прокурора Євгеній Єнін повідомив, що позбавлений українського громадянства колишній голова Одеської ОДА може потрапити до України лише після оформлення візи.

Як відомо, екс-президент Грузії Саакашвілі отримав українське громадянство згідно з указом Президента України наприкінці травня 2015 року. Він очолював Одеську обласну державну адміністрацію з 30 травня 2015 року по 9 листопада 2016 року, після чого оголосив про відставку.

26 липня Президент Петро Порошенко припинив йому українське громадянство. За даними Адміністрації Президента, причина такого рішення - надання Саакашвілі недостовірної інформації під час оформлення заяви на громадянство.

Захист екс-губернатора заявив, що подасть до суду позов з приводу позбавлення громадянства.

Пізніше Саакашвілі сказав, що йому не належить підпис у копії анкети на отримання українського громадянства, на основі якої Порошенко позбавив його громадянства.

В уряді Грузії заявили, що вимагатимуть видачі Саакашвілі від будь-якої країни, де він залишиться. На батьківщині проти Саакашвілі порушено чотири кримінальні справи.

4 серпня Саакашвілі заявив, що США і Польща не визнали скасування його українського паспорта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-