Мінінформ у День корінних народів проведе загальнонаціональну кампанію

Мінінформ у День корінних народів проведе загальнонаціональну кампанію

Укрінформ
Міністерство інформаційної політики України у рамках відзначення 9 серпня Міжнародного дня корінних народів світу проведе загальнонаціональну комунікаційну кампанію.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент агентства. 

«Вже другий рік поспіль ми системно порушуємо цю тему, намагаючись на широкий загал розповідати про те, хто такі кримські татари, караїми та кримчаки, яких залишилось небагато. Ми пояснюємо, що це такі народи, стосовно яких вже потрібно вживати заходи, щоб зберегти їх фізично», - сказала Джапарова.

За її словами, МІП уже підготувало та розмістило по Києву 50 бордів та 50 сіті-лайтів із макетами на тему «Три народи — один корінь». Крім того, знято відеоролик на цю тему, якому надано статус соціальної реклами та передано на телеканали для трансляції. Довший варіант ролика всі охочі зможуть подивитися у низці інтернет-видань та соціальних мережах.

Тематичний ролик та макети також буде поширено серед посольств України за кордоном та серед органів державної влади.

«Я хочу усіх запросити завтра, 9 серпня, о 19 годині в America House, де ми будемо проводити захід «Qіrіm aksami» (Crimean evening/Кримський вечір). В його рамках відкриємо виставку, присвячену кримським татарам», - сказала Джапарова.

Перший заступник міністра наголосила, що «Qіrіm aksami» - це культурна подія в рамках реалізації проекту публічної дипломатії кримських татар, який реалізується МІП. Окрім концерту, під час якого виконуватимуться кримськотатарські пісні і танці, до уваги гостей буде запропоновано виставку про етногенез, історію та культуру кримськотатарського народу (англійською мовою), яка була підготовлена Естонським інститутом з прав людини, МІП, Кримськотатарським ресурсним центром за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії.

Міжнародний день корінних народів світу відзначається 9 серпня починаючи з 1995 року за рішенням Організації Об’єднаних націй. Саме в цей день у 1982 році вперше відбулось засідання Робочої групи з питань корінних народів.

Читайте також: Журналістам надали рекомендації з інформбезпеки в інтернеті під час конфлікту

За даними ЮНЕСКО, сьогодні у 70 країнах світу проживає близько 300 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються понад 5 тисячами своїх етнічних мов і котрі дотримуються своїх культурних традицій. День був заснований задля того, аби світова спільнота пам’ятала про необхідність виявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення, якому досить часто на своїй прабатьківщині загрожує асиміляція, або ж вони зазнають різних форм дискримінації (як це, приміром, відбувається зараз з кримськими татарами в окупованому Росією Криму).

В Україні заведено вважати, що її етнонаціональну культуру складають українська нація, корінні народи та національні меншини. Єдиного і чіткого визначення поняття «корінний народ» наразі не існує. До корінних народів України зазвичай зараховують кримських татар, гагаузів, кримчаків, караїмів та кримських греків.

Цього року Україна вдруге відзначатиме Міжнародний день корінних народів світу на офіційному рівні. Організатором заходів є Міністерство інформаційної політики України спільно з Меджлісом кримськотатарського народу та іншими організаціями. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-