Як вберегтися від рейдерських атак. Мін'юст дав поради

Як вберегтися від рейдерських атак. Мін'юст дав поради

Укрінформ
З ухваленням антирейдерського закону громадянам більше не доведеться звертатися до суду, аби повернути своє майно. Якщо квартира занесена до Державного реєстру, рейдери не зможуть її забрати.

Про це заявив начальник Головного територіального управління юстиції у м. Києві Станіслав Куценко, якого цитують у прес-релізі, що є в розпорядженні Укрінформу.

У повідомленні зазначається, що з осені 2016 року в Україні діє антирейдерський закон, за яким "ділкам, які провертають оборудки та переоформлюють на себе чуже майно, загрожує кримінальна відповідальність"  -  до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Зазначається, що такий вирок рейдери можуть отримати за рішенням суду.

"Для того, щоб повернути своє майно, більше не треба звертатися до суду. Зараз в Україні існує дворівнева система адміністративного оскарження дій у сфері державної реєстрації. Якщо ви дізналися, що з реєстрацією вашого майна сталося щось нездорове, зверніться до комісії при міському або обласному управлінні юстиції, яка приймає скарги на дії або бездіяльність державних реєстраторів та перевіряє, чи не було внесено помилкові дані до реєстру. У Києві я рекомендую громадянам звертатися до Відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка розташована за адресою вул. Євгена Сверстюка, 15", -  зазначив Куценко.

За його словами, у цьому відділі приймають звернення на зупинення розгляду заяви та відмову в державній реєстрації прав.

Подібні відділи, зауважує Куценко, працюють і в областях у місцевих управліннях юстиції.

Читайте також: Через рейдерське захоплення заводу "АТЕК" позиватимуться до британського суду

У разі необхідності подати скаргу на рішення державного реєстратора Куценко радить звертатися до Міністерства юстиції до відповідної комісії з питань розгляду скарг.

Окрім того, наголошує він, отримати безкоштовну консультацію про можливі шляхи вирішення майнової проблеми можна у Бюро правової допомоги, яких в Україні діє більше півтисячі.

"Міністерство юстиції України усуває проблеми жертв рейдерських атак завдяки існуванню Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Якщо підтверджується, що в когось дійсно забрали майно, Міністерство юстиції повертає його назад. Після того, як людина відновлює своє право, наступним етапом Міністерство юстиції готує документи та передає правоохоронним органам на три сторони: реєстратора, який незаконно вніс правки в реєстрі, на ту людину, яка подала звернення на цього реєстратора, щоб передати майно новому власнику, наприклад, на нотаріуса, і на зацікавлену сторону, яка хотіла привласнити собі нерухомість чи землю. Всі ці люди можуть понести кримінальну відповідальність. Тут надія на правоохоронні органи, щоб вони провели розслідування правильно", - пояснив Куценко процедуру повернення майна.

Аби вберегти себе від рейдерських атак, керівник Головного управління юстиції Києва радить вивчати свої права та підписувати документи на право власності у державних нотаріусів.

"Перед тим, як підписувати будь-який договір, проконсультуйтеся чи в Бюро правової допомоги, чи у державних нотаріусів, перевірте, яку насправді операцію вам пропонують", -  наголосив Куценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-