Не влучив в урну - заплати штраф: у Раді зареєстрували законопроект

Не влучив в урну - заплати штраф: у Раді зареєстрували законопроект

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановивши відповідальність за викидання відходів у неналежних місцях.

Автори документа - нардепи від фракції «Блок Петра Порошенка» Марія Іонова, Іван Рибак, Павло Кишкар, Віктор Кривенко та перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, повідомляє прес-служба БПП. 

«Законопроект встановлює адміністративну відповідальність за викидання будь-яких відходів за межі урн, контейнерів чи інших ємностей для збирання, утилізації чи переробки сміття. За це порушення пропонується запровадити накладення штрафу на громадян від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне вчинення такого правопорушення - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Водночас, змінами до частини третьої статті 109, частини третьої статті 116-2 та частини другої статті 119 узгоджені розміри відповідних адміністративних штрафів за окремі види адміністративних правопорушень, передбачених цими статтями, зокрема за викидання відходів в окремих місцях (з залізничного та автотранспорту, інше)», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: На Київщині знайшли 40 тонн львівського сміття

За словами першого віце-спікера, цей законопроект - перший крок у боротьбі за ідеальну, по-європейськи чисту Україну. Наступний крок - запровадження відповідальності місцевої влади за відсутність смітників у місцях відпочинку і спільного користування, за несвоєчасний вивіз сміття.

«Зараз, в результаті децентралізації, місцеві бюджети вперше отримали серйозні додаткові кошти. Ми вимагатимемо, щоб їх частина, а також частина екологічного збору йшли на захист довкілля і прибирання сміття, на утримання смітників, аби спеціальні баки були всюди, й відпочивальники мали можливість ними користуватися. Але штраф за кинутий повз смітник папір чи пляшку має бути просто драконівським - аби запам'яталося на все життя. Україну потрібно ретельно прибрати і потім навчитися дотримуватися ідеальної чистоти, це і є справжнє наближення до євростандартів», - заявила Геращенко.

Законопроект зареєстрований під номером 6730.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-