Грозове літо: як уберегтися від удару блискавки

Грозове літо: як уберегтися від удару блискавки

Аналітика
Укрінформ
Щороку від стихії гинуть десятки тисяч людей. Укрінформ зібрав для вас цінні поради

Літо-2017 відзначилося різким перепадами температур, які формують потужні атмосферні фронти, що несуть за собою шквали та грози. За нашими суб’єктивними відчуттями сезон громовиць сильніший за попередній. Мало не щотижня вони забирають свою жертву. Буквально днями блискавка смертельно влучила в сім'ю з трьох осіб у Черкаській області. “Чоловік і жінка загинули на місці, їхній син помер у лікарні”, - повідомляє прес-секретар ДСНС в Черкаській області Костянтин Проценко на своїй сторінці в Facebook. Трагедія сталася вдень 12 липня в районі села Кузьмина Гребля Христинівського району, коли сім’я працювала в полі.

Укрінформ зібрав для вас цінні поради, як врятувати своє життя від блискавки, а також, наскільки безпечно в грозу користуватися мобільним телефоном?

Мобільний телефон під час грози: це безпечно?

Цим питанням задаються відколи існують мобільні телефони. У ЗМІ розповсюджена інформація, що їхнє електромагнітне поле “притягує” блискавки. В нещасних випадках найчастіше звинувачують стільникові телефони, коли жертва або розмовляла по ньому під час удару, або просто мала апарат в кишені. Але науковці стверджують, що це не більше, ніж міф: мобільники не можуть бути винуватцями попадання блискавки в людину.

У статті “Про вплив блискавки на мобільні телефони” дослідники Стенфордського університету наголошують, що шанси отримати удар під час користування мобільним апаратом — мінімальні, адже в ізольованому пластиковому корпусі міститься незначна кількість металу. Подібне твердження з’явилося і на сторінках британського медичного видання The BMJ. У статті “Травми від удару блискавки під час використання мобільного телефону” йдеться, що телефон не приваблює блискавку, а лише робить наслідки удару більш серйозними. Тобто може викликати опік і пошкодження внутрішніх органів, але тільки в тому випадку, якщо пристрій - металевий (тобто не скляний iPhone або пластиковий Samsung) і контактує зі шкірою. В інших випадках телефон не становить загрози навіть на рівні статистичної похибки.

Своєю чергою, ми не наважимося на 100% гарантію стосовно безпечності мобільних пристроїв під час стихії, адже вчені - ті ж люди, яким властиво помилятися. Тому краще не ризикувати, як кажуть, береженого Бог береже.

Один у полі не воїн, або як поводитися під час грози

Блискавка небезпечна тоді, коли за спалахом тут же лунає гуркіт грому, тобто грозова хмара знаходиться просто над вами і удар блискавки найбільш вірогідний. Для того, щоб уберегтися від удару, існують прості правила поведінки, виконання яких практично унеможливлює трагічне зіткнення з грозовим розрядом. Пропонуємо декілька з них:

1. Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть усі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягують розряд.

2. Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.

3. Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Ні в якому разі не бігайте і не плавайте. Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно.

4. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

5. Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим – волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, присядьте на мокрій землі, але не лягайте на повний зріст.

6. Якщо гроза застала вас у човні, спробуйте вибратися на берег, якщо це зробити не можна, сидіть нерухомо, витягнувши з води весла.

7. якщо ви у воді - пливіть до берега повільно, спокійно, не вимахуючи руками. Допливши, негайно вийдіть на сушу, відійдіть від берега (удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів) і спустіться у низину.

8. Якщо вас двоє, троє чи більше - не скупчуйтесь в укритті разом, а ховайтесь поодинці - можливе ураження блискавкою не загрожуватиме зразу всім.

9. Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

Пам’ятайте: свою активність на відкритому просторі завжди можна відкласти на наступний день. Під час грози завжди існує загроза удару блискавкою, тому не варто бути легковажними. Користуйтесь правилами.

Як надати допомогу потерпілому?

Реанімаційні заходи можна проводити не більш як півгодини. Якщо за цей час не буде надано адекватну допомогу, людина помре. Відтак першочергово потрібно викликати “швидку”. Поки лікарі будуть їхати, проводьте штучну вентиляцію легень (методом “рот у рот”) та непрямий масаж серця. Дотримуйтеся принципу 30:2 (30 натисків на грудну клітку, два різких вдихи). За потреби, очистіть дихальні шляхи. Удар блискавки прирівнюється до високовольтного високоамперного електричного ураження, внаслідок якого настає рефлекторна зупинка дихання та серцебиття. Реанімаційні заходи треба робити одразу, бо через 4−5 хвилин загине мозок.

Мирослав Ліскович, за інформацією ЗМІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-