Адвокат хоче поскаржитися до Євросуду на ГПУ через порушення прав Януковича

Адвокат хоче поскаржитися до Євросуду на ГПУ через порушення прав Януковича

Укрінформ
Захист екс-президента Віктора Януковича збирається оскаржити в Європейському суді з прав людини дії Генпрокуратури, які нібито порушують права їхнього підзахисного.

Про це повідомив журналістам адвокат Віталій Сердюк після судового засідання у справі про держзраду в Оболонському райсуді.

"Генпрокуратура категорично не бажала під час слідства отримувати покази Віктора Януковича, вона заперечувала застосування міжнародної процедури допиту. Це є порушенням права на доступ до правосуддя. Захист буде реагувати зверненням до Європейського суду з прав людини", - стверджує адвокат.

Сердюк також повідомив, що планує повторно звернутися до Оболонського райсуду з клопотанням організувати відеозв'язок з Януковичем під час розгляду справи про держзраду по суті. 

"Він очікує на таке рішення суду і бажає як надати покази щодо обставин у 2014 році, так і  особисто взяти участь у допиті низки свідків з числа чинного керівництва держави", - резюмував адвокат.

Як повідомлялося раніше, 5 травня Оболонський районний суд Києва опублікував повістку колишньому президенту України Віктору Януковичу, обвинуваченому в державній зраді, на засідання за його справою 18 травня. У документі окремо вказується, що "стороні захисту надано програмну можливість для участі Януковича В.Ф. в підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції".

Прес-секретар Генпрокурора України Лариса Сарган 11 травня заявила, що Оболонський районний суд Києва надав екс-президенту Віктору Януковичу три варіанти відеозв'язку з судом, де б він не перебував у момент судового засідання. Відповідний лист-роз'яснення направлено адвокатам екс-президента. За її словами, участь Януковича в підготовчому судовому засіданні передбачається не через міжнародну правову допомогу, тому немає потреби суду звертатися в державні органи РФ: своїм рішенням Оболонський райсуд Києва передбачив можливість екс-президенту "не прикріплятися" ні до будь-якого з російських судів, ні до будь-яких інших органів.

Як повідомляв Укрінформ, Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України підготувала уточнену підозру колишньому президенту Віктору Януковичу у справі про державну зраду. Зокрема, під час досудового розслідування було встановлено, що Янукович звертався з листом про введення російських військ на територію України до президента РФ, а також до Ради Федерації РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-