Світ має більш жорстко реагувати на порушення прав людини в ОРДЛО - Геращенко

Світ має більш жорстко реагувати на порушення прав людини в ОРДЛО - Геращенко

Укрінформ
Перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко та заступник Генерального секретаря ООН, виконавчий директор структури "ООН-Жінки" Фумзіле Мламбо-Нгкука обговорили ситуацію на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Про це Геращенко написала у Facebook.

"Ключовою темою зустрічі була ситуація на окупованому Донбасі і в Криму, порушення прав людини, дітей і жінок, сексуальні злочини, викрадення людей, незаконні утримання на окупованих територіях. Ми вимагаємо від міжнародних організацій надіслати на ці закриті від світу території моніторингові місії задля аналізу ситуації з правами людини, фіксації злочинів, збору достовірної інформації. Потрібна більш жорстка реакція міжнародних організацій, в т. ч. структур ООН на ганебні випадки зафіксованих злочинів, як то сексуальні домагання від п'яного бойовика до жінки-цивільної, спостерігача СММ ОБСЄ", - написала Геращенко.

Вона зазначила, що під час зустрічі також говорили про участь українок у миротворчих процесах. "До речі, на сьогодні кількість жінок-військовослужбовців складає 20 123, це 8,5% від загальної чисельності військовослужбовців ЗСУ. Та лише 2553 належать до офіцерського складу, гендерні стереотипи в армії ми будемо долати", - зауважила перший віце-спікер.

Геращенко повідомила, що жінки найбільше страждають від інспірованого РФ конфлікту на Донбасі. "Дві третини внутрішньо переміщених - це жінки і діти, й вони потребують програм підтримки, отримання нових навичок для працевлаштування і облаштування, інтеграції на новому місці. Ми потребуємо програм підтримки переселенців від міжнародних організацій", - наголосила вона.

За словами Геращенко, також серед важливих завдань - подолання нерівності оплати праці і пенсій між чоловіками і жінками, адже сьогодні жінки на аналогічних посадах з чоловіками отримують на 25% менше заробітної плати, й нижчі пенсії. "Також очікуємо від МОЗ скасування застарілого, ще від 1993 року, наказу 256, що містить перелік так званих "нежіночих" професій та блокує доступ жінкам до 450 професій", - написала вона.

Перший віце-спікер Верховної Ради наголосила на необхідності ратифікації Стамбульської конвенції, що значно посилить відповідальність за насильство в сім'ї.

Фумзіле Мламбо-Нгкука зауважила, що Україна і українки мають серйозні досягнення в подоланні гендерних стереотипів. За її словами, ООН працює над реалізацією усіма країнами - членами 17 цілей сталого розвитку.

"Одне із завдань: забезпечення гендерного балансу в усіх суспільно-політичних сферах до 2030 року. Ми б хотіли встигнути впоратися з цим раніше", - додала Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-