Супрун квапить Раду із медреформою

Супрун квапить Раду із медреформою

Укрінформ
Для України критично важливо ухвалити медреформу до кінця червня. Відмова народних депутатів від розгляду законопроектів стосовно цього загрожує відкладенням початку реформування української медицини до 2019 року.

Про це в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун сказала в інтерв'ю "5 каналу". 

«Ми дуже часто повідомляємо і депутатам, і громадянам, що дуже важливо, щоб законопроекти (щодо медичної реформи - ред.) були прийняті до кінця червня, бо від 1 липня розпочинається реформа на рівні первинної ланки. Потрібно змінити бюджетний кодекс, і по-іншому оплачувати послуги на первинній ланці», - сказала Супрун.

Зараз, за словами Супрун, після того, як Верховна Рада на голосуванні 18 травня не включила до порядку денного законопроекти щодо медичної реформи, запропоновано створити робочу групу, до якої увійдуть народні депутати з усіх фракцій, що складають коаліцію, і яка розгляне запропоновані законопроекти та внесе свої зауваження.

«Але законопроекти вже зареєстровані, і як я розумію регламент Верховної Ради, вони виносяться на порядок денний, обговорюються в комітетах, а якісь зміни надаються між першим і другим читаннями», - зауважила в.о. міністра.

Вона наголосила на тому, що реформа системи охорони здоров'я готувалася протягом останніх двох років - з 2015 року. За цей час над пропозиціями в Концепцію медреформи, яку уряд затвердив у листопаді минулого року, працювали як міжнародні експерти, так і фахівці МОЗ та профільні народні депутати. Перед внесенням концепції на розгляд Кабінету міністрів, її ухвалила колегія Міністерства охорони здоров'я. Також були проведені парламентські слухання "Про реформу охорони здоров'я в Україні".

Тобто, за словами очільниці МОЗ, народні депутати мали б знати, що саме пропонується  в цих документах, і мали час на внесення своїх пропозицій, зауважень ще на етапі роботи над Концепцією.

За її словами, якщо зазначені документи не будуть схвалені на поточній сесії Верхової Ради, розпочати реформу системи охорони здоров'я Україна зможе не раніше 2019 року. У 2019 році мають відбутися чергові вибори до Верховної Ради, під час яких, за традицією, ніяких реформ не проводиться.

Як повідомлялося, уряд у квітні зареєстрував у Верховній Раді пакет законопроектів, ключовим серед яких є законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг, яким впроваджується оплата за лікування кожного конкретного пацієнта, так званий принцип "гроші за пацієнтом". 

Зокрема, документом пропонується запровадити державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів повністю або частково за рахунок бюджетних коштів.

Гарантії надаються, незалежно від будь-яких додаткових критеріїв: всім громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, особам, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, які потребують додаткового захисту.

Запроваджується поняття «державного гарантованого пакету» – тобто чітко визначеного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які будуть оплачуватись за рахунок державного бюджету. Конкретний перелік послуг та лікарських засобів, що входять до державного гарантованого пакету, та єдиний тариф для їх оплати щорічно затверджується Кабміном.

Повній оплаті будуть підлягати медичні послуги та лікарські засоби на рівні первинної та екстреної (близько 80% всіх звернень громадян), а також паліативної медичної допомоги. Частково будуть оплачуватись послуги на вторинному та третинному рівнях (при цьому компонент медичної допомоги навіть на цих рівнях завжди буде оплачуватись державою).

Оплата медичних послуг та лікарських засобів державою буде здійснюватися через механізм державного солідарного медичного страхування.

Страхування буде реалізовуватись за рахунок коштів державного бюджету.

Законопроект не передбачає жодних додаткових страхових внесків від роботодавців або додаткового податкового навантаження для забезпечення функціонування системи страхування.

18 травня народні депутати не включили до порядку денного запропонований урядом пакет документів.

Законопроекти доступні для ознайомлення: проект Закону №6327 “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”; проект Закону №6328 “Про додаткові державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів особам, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність в антитерористичній операції та забезпечують її проведення”; проект Закону №6329 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”;  проект Закону №6347 “Про внесення зміни до статті 2 Закону України “Про публічні закупівлі””.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-