Супрун просить нардепів розділити відповідальність за медреформу

Супрун просить нардепів розділити відповідальність за медреформу

Укрінформ
Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у відкритому зверненні закликала народних депутатів до розгляду "пацієнтських законопроектів", які запустять реформу системи охорони здоров'я в Україні.

Про це Супрун написала в колонці на "Українській правді".

"Наша мета проста - вийти в плюс: за тривалістю життя, за народжуваністю, за здоров'ям кожного. ...У будь-якій країні реформи роблять політичні еліти - люди, які беруть на себе відповідальність за країну. Уже цього тижня депутати Верховної Ради будуть вирішувати, що для них важливіше - потенційні електоральні ризики чи реальні життя сотень тисяч українців за наступні п'ять років. Тому я відкрито і відверто звертаюсь до українських політичних еліт - всіх, хто впливає на ситуацію в країні та може допомогти перейти в Україні на сучасну цивілізовану модель фінансування медичної допомоги, яка дозволить зробити здоров'я однаково доступним для всіх", - наголосила Супрун.

В.о. міністра зазначила, що за часів Радянського союзу показники смертності в Україні були нарівні з показниками в інших колишніх радянських республіках та країнах соціалістичного блоку. З 1990-х років в таких країнах, як Естонія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Словенія тощо, показники смертності знизилася на 30%. В той час як Україна залишилися на тих самих позиціях. 

"За даними ВООЗ, щороку вмирає щонайменше 136 тисяч українців, життя яких можна було б врятувати. Кожного року майже 4000 українців помирають від туберкульозу - хвороби, яку у світі давно ефективно лікують. Майже 1200 малюків, яких можна було б врятувати, помирають під час пологів або в перший рік життя. Понад 7000 українців помирають щороку від інфекційних захворювань, про які в світі вже давно забули і яким можна було б запобігти, якби система охорони здоров'я в Україні працювала на європейському рівні", - зазначила глава МОЗ.

Як повідомлялося, законопроекти № 6327, 6328, 6329, 6347 стосовно реформи системи охорони здоров'я, які уряд у квітні зареєстрував у Верховній Раді, запроваджують державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг. Згідно з цими законопроектами, податки громадян, з яких оплачується медицина, мають витрачатися за конкретно надані послуги пацієнтам.

Усі послуги діляться на три категорії: ті, які повністю покриваються державою (сімейна медицина, екстрена та паліативна допомога), ті, які частково оплачує держава, та ті, за які повністю платить пацієнт (наприклад, естетична медицина).

Кожна послуга матиме чітко визначений тариф, що офіційно сплачуватимуть напряму лікарні або лікарю, яких пацієнт обрав на власний розсуд. Пацієнт розподіляє з державою фінансову відповідальність за своє здоров'я, але будь-які можливі співоплати єдині для всіх. 

За умови ухвалення цих законопроектів нова модель фінансування на рівні первинної ланки можлива вже з липня 2017 року. Передбачається, що у 2018 році нова модель фінансування має бути запроваджена на рівні стаціонарного лікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-