Українців-шукачів притулку в ЄС торік поменшало - експерт

Українців-шукачів притулку в ЄС торік поменшало - експерт

Укрінформ
Кількість українських шукачів притулку в країнах ЄС у 2016 році вперше після початку збройного конфлікту на сході України знизилася майже наполовину.

Про це заявила у середу під час публічних дебатів в Укрінформі на тему: "Українська вимушена та трудова міграція до країн ЄС - поточна ситуація та потенціал"  аналітик ГО "Європа без бар'єрів" Катерина Кульчицька. 

"У 2016 році було зареєстровано 12475 заявок від українців на надання притулку в країнах ЄС, що на 43 відсотки менше ніж у 2015 році. Найчастіше українці шукали притулку в країнах з великою українською діаспорою - Італії, Іспанії, Німеччині та Польщі", - сказала Кульчицька.

За її словами, на зменшення кількості шукачів притулку могли вплинути хоч і нестабільний, але режим тиші, а також поступове покращення економічної ситуації в Україні. Водночас іншим чинником, який імовірно впливає на зменшення кількості шукачів притулку з України до ЄС, є частка відмов у його наданні. 

"У 2016 році 75 відсотків усіх рішень, наданих по українським заявкам на пошук притулку, містили відмову. Частка відмов зростає. Наприклад, у 2015 році вона становила 70 відсотків, а в 2016-му  вже 75 відсотків", - повідомила Кульчицька.

Проте деякі наші співгромадяни змогли довести у відповідних органах країн ЄС, що вони мають право на отримання притулку, зазначила вона.

"У 2016 році 2835 українських громадян отримали різні види захисту в країнах ЄС, серед них 490 осіб -  отримали статус біженця", - поінформувала аналітик ГО "Європа без бар'єрів". 

Вона додала, що більше половини від усіх позитивних рішень, винесених українським шукачам притулку, було ухвалено в Італії.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-