У Києві презентували проект для створення найбільшої бази свідчень про Голодомор

У Києві презентували проект для створення найбільшої бази свідчень про Голодомор

Укрінформ
У Національному музеї історії України презентували міжнародний проект "Голодомор 1932-1933 років: родинні історії", в ході реалізації якого планується створити найбільшу у світі єдину Глобальну базу свідчень жертв Голодомору.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами директора Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC in Ukraine) Людмили Гриневич, презентація проекту у Міжнародний день родини невипадковий, адже Голодомор "зруйнував пам'ять для багатьох родин".

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович підкреслив, що презентований  проект - це спроба передати інформацію про Голодомор між поколіннями, оскільки раніше між ними не було зв'язку через заборони розповідати про пережите.

"Часто людей ніхто не питає про те, що вони пережили", - говорить координаторка проекту HREC in Ukraine "Голодомор 1932-1933 років: родинні історії" Ярослава Музиченко.

Вона зазначила, що в ході реалізації проекту планується створити найбільшу у світі єдину Глобальну електронну базу свідчень жертв Голодомору, де буде дві основні рубрики: Голодомор-колекції від А до Я, де будуть розміщувати паспортизовні колекції окремих дослідників, краєзнавців, громадських активістів, наукових та освітніх установ, та Голодомор: родинні історії, де будуть фото, аудіо, відео, документальні матеріали про історію окремих людей і цілих родин.

Організатори зазначають, що ресурс буде інтрактивним - кожна людина чи родина матимуть змогу створити власну сторінку або доповнити документами і матеріалами з родинного архіву вже існуючу.

Презентовану Єдину електронну базу започаткувала колекція історій, зібраних вчителькою математики з Луганщини Вірою Анусовою, яка почала записувати історії очевидців Голодомору 1932-1933 років з 1984 року. Вона говорить, що має близько 500 записаних історій, ще більше - ще не розшифрованих.

Організатори закликали громадськість приєднатися до створення єдиної Глобальної електронної бази свідчень жертв Голодомору і розповісти свою історію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-