Лутковська заявила про завершення першого етапу верифікації списків заручників

Лутковська заявила про завершення першого етапу верифікації списків заручників

Укрінформ
Представники офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини відвідали всі передбачені процедурою установи тримання людей під вартою, перший етап верифікації ув'язнених завершився.

Про це повідомила омбудсман Валерія Лутковська у коментарі "Громадському".

"Наразі залишається питання щодо 159 прізвищ тих осіб, які є в списках, але вже перебувають на волі - як верифікувати їх - поки що незрозуміло. Якщо люди на волі і не хочуть їхати на окуповану територію, то результат очевидний", - сказала Лутковська.

За її словами, з цим питанням вона поїде у Мінськ на наступні переговори, щоб запропонувати формат для верифікації телефоном або за допомогою skype-зв'язку.

Робочі групи, які складалися з представників офісу омбудсмана, спостерігачів ОБСЄ та співробітників СБУ проводили опитування тих, хто є в списках на обмін утримуваних, та фіксували, чи хочуть вони повертатися на непідконтрольну територію. Все це фіксувалося на відео - як докази прозорої та непримусової відповіді.

До складу робочих груп входили також представниці ОРДЛО - матері та дружини тих, хто утримується у місцях позбавлення волі на підконтрольній Україні території.

За інформацією представника робочої групи, 5% опитаних погодилися на передачу в рамках обміну на непідконтрольну територію.

Як відомо, 26 квітня Тристороння група в Мінську домовилась про роботу підгрупи з безпеки та верифікацію списків полонених, а 28 квітня розпочалася верифікація заяв злочинців, яких можна помилувати в обмін на утримуваних у полоні на окупованих Луганщині й Донеччині людей.

Раніше представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомляла, що кількість заручників на Донбасі зросла до 126 за рахунок цивільних осіб.

Наступні переговори у Мінську мають відбутися 15 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-