6 травня: народний календар і астровісник

6 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Юрія-Змієборця; корів на китайку, кожним вилам – по Ляшку!

Сьогодні Георгія-Побідоносця, або святого Юрія-Змієборця. Це одне з найшановніших весняних свят, про яке чимало сказано в народній міфології.

Українці здавна шанували Юрія, насамперед, як захисника свійських тварин, особливо корів. У цей день майже на всій території України виганяли худобу на пасовиська. Не виключено, що Юрій замінив дайбозького Ярила, якого святкували навесні. В деяких регіонах України Юрія вважали покровителем не лише свійських тварин, але й вовків. Наші пращури вірили, що святий їздить по полях верхи на білому коні й приймає під свою опіку тварин. При цьому казали: «Святий Ягорій Побідоносець їхав на Осіянській горі на червоному коні звірів-вовків збирати – не ходіть мого стада поїдати».

З вигоном на пасовиська тварин було пов’язано чимало обрядів. Рогулькам плели віночки з кульбаб і одягали на роги, стелили червону китайку. Якщо корова йшла по ній наче довгонога манекенниця по подіуму, то на весь сезон позбавляла себе від хвороб і вовків. Дехто переганяв тварин і через замкнений замóк, тоді «ні звір, ні дурне око не одніме корови». Череду виганяли лише тоді, коли сонце добре світило – «щоб зрання відьма не зашкодила їм». Гуцули розводили багаття («курило», «курище») й перегонили через нього тварин, приказуючи: «Дай, Боже аби тілько було маржинки, кілько має бути тут попелу з цього курища». Мешканці Придніпров’я на Юрія запалювали свічки перед іконами покровителя тварин, щоб «він доглядав за вівцями і телицями». А ще на Юрія збирали росу, котра, як вважали, вельми корисна для лікування очей. На Херсонщині влаштовували хресні ходи в поле, де з молитвами освячували посіви, а потім, сівши за обрядовий обід, піднімали тости з побажаннями: «Дай, Боже, нам урожаю!»

Ось декілька прислів’їв про Юрія: «Коли на Юру дощ і грім, то буде радість людям всім»; «На святого Юра висохне баюра»; «На Юрія сіна коню вкинь, та й вила закинь».

Іменинники сьогодні Юрій, Георгій, Олександра, Софія, Анатолій.

Сьогодні 11-ий місячний день. Символ цього дня – вогняний меч і корона.  Зверніть увагу на таємні бажання і помисли. Якщо контролюватимете емоції – будете на коні, якщо ні – то невідомо де можете опинитися… Вправно направляйте власну енергію в правильне русло. Уникайте стресових ситуацій. Для людей зі слабкою енергетикою день може видатись важкуватим: з’являтимуться сумніви, а від того, «кидатиме» в різні сторони. Вдалий час для праці на землі – сміливо садіть і пересаджуйте рослини. Знищення будь-якого живого створіння цього дня категорично заборонено.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1915 році: –2; а найтеплішим у 1954 -  +29,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-