Україна має унікальний шанс сформувати правильний освітній простір - Гройсман

Україна має унікальний шанс сформувати правильний освітній простір - Гройсман

Оновлено
Укрінформ
Уряд вживає заходів, аби змінити систему освіти на всіх рівнях в Україні таким чином, щоби сформувати якісний і доступний освітній простір. 

На цьому наголосив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні Національної ради реформ, повідомляє Урядовий портал

"Проблеми освіти ми знаємо достатньо предметно, ми розуміємо, наскільки система освіти за певний період стала неефективною. На превеликий жаль, напевно, ці проблеми не вирішувалися роками, десятиріччями. Сьогодні ми маємо унікальний шанс змінити саму систему, починаючи від дошкілля, сформувати правильний освітній простір", - сказав Гройсман.

Він зазначив, що питання якості освіти та її доступності є одним з ключових пріоритетів для уряду. 

За його словами, сьогодні в Україні не мають доступу до дошкільної освіти 78,5 тис. дітей. Торік зусиллями центрального та місцевих бюджетів вдалося забезпечити створення 26,5 тис. місць у дошкільних закладах. А тепер уряд ставить завдання спільно з місцевою владою за три роки вирішити питання черг у дитячі садки.

Окрема увага приділятиметься новим елементам в шкільній освіті. Міністерство освіти і науки вже розробило концепцію нової української школи, яка покликана зробити освітнє середовище сучасним, а українську школу – доступною, і повернути престиж українському вчителю. І першим кроком уряду саме в напрямку підтримки вчителів, за словами Гройсмана, було підвищення заробітної плати освітян на 50% та підняття їх у тарифній сітці на 2 розряди.

Крім того, зазначив Прем'єр-міністр, профінансовано низку програм з покращення матеріально-технічної бази шкіл для вдосконалення навчального процесу у школах. У 2016 році з ініціативи міністра освіти і науки Лілії Гриневич виділено 200 млн грн на математично-природничі класи, а у 2017 році фінансування природничих кабінетів вже становить 300 млн грн. Близько 200 млн грн виділено на підтримку шкіл в об'єднаних територіальних громадах.

Торік із державного бюджету було виділено 600 млн грн на закупівлю шкільних автобусів, місцева влада витратила на зазначені цілі 391 млн грн. Цього року програму буде продовжено: уряд розраховує придбати ще 300 автобусів, зазначив Гройсман.

Тим часом триває процес формування опорних шкіл, яких у країні створено вже 178. Ці заклади, підкреслив глава уряду, самодостатні та здатні надавати якісну освіту. 

В уряді очікують створення ще 100 опорних шкіл, у чому сприяє процес децентралізації, наголосив Прем'єр-міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-