Питання освіти є ключовим пріоритетом для держави - Президент

Питання освіти є ключовим пріоритетом для держави - Президент

Оновлено
Укрінформ
Питання якісної і сучасної освіти в Україні має надзвичайну вагу та є одним із ключових пріоритетів для влади.

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час засідання Національної ради реформ, повідомляє прес-служба глави держави. 

"Питання освіти є топ-пріоритетом для нашої держави. Якщо визначати пріоритизацію реформ в Україні, то, безумовно, реформа освіти є одним із перших пріоритетів", - заявив Президент.

Він наголосив, що освіта - це ніщо інакше, як проектування та моделювання нашого майбутнього, майбутнього України. 

"Адже воно повною мірою залежить від того, який освітній код буде закладений у наших українських школах нашій українській молоді. Поколінню, яке позбавлене комплексів та забобонів, яке свого часу буде відігравати визначальну роль у розвитку нашої держави", - сказав Порошенко.

Він висловив переконання, що здібний і талановитий народ – це головне надбання і головний капітал України. "І цей головний капітал точно зробить нашу країну конкурентоздатною, інноваційною. Ми повинні створити всі передумови для розвитку цього соціального капіталу, зберегти та примножити його", - підкреслив Президент.

За його словами, нині близько 10 мільйонів українських громадян навчаються у середній школі, в системі професійно-технічної освіти, у вищій школі.

Порошенко зазначив, що закон "Про вищу освіту" змінив на краще ситуацію у цій сфері, дав більше прав та вже виправдовує ті надії, які на нього покладались.

Водночас глава держави наголосив, що набуття базових знань і вмінь, визначення всієї подальшої освітньої траєкторії, формування самої людини відбувається у двох інституціях – у сім’ї та у школі. Тож надзвичайно важливо, що формування людини як особистості, патріота, який любить свою державу і готовий працювати на неї, відбувається саме в шкільних стінах.

"Україна має розгалужену мережу загальноосвітніх навчальних закладів, успадковану ще від радянських часів. Розгалужена мережа – це плюс. Але точно є й мінуси. Ця розгалужена мережа не відповідає вимогам сучасності», - сказав Президент. 

Він додав, що в сучасній освіті базові знання, з урахуванням розвитку світу, мають оновлюватись. Раніше це відбувалось кожні 50 років, потім – кожні 40 років, потім – кожні 30. Сьогодні це потребує певного оновлення за основними видами науки кожні 5-10 років. І старими підручниками, без застосування сучасних інтерактивних методів навчання обійтися неможливо, зазначив Президент.

"Тому відчувається великий суспільний запит на реформування насамперед середньої освіти. Нам необхідно забезпечити рівний доступ до якісної освіти всім дітям незалежно від їхнього місця проживання, соціального статусу чи фізичних можливостей", - наголосив глава держави.

Він підкреслив: "Школа має стати не лише джерелом знань, але й навчити наших дітей вчитися, думати, мислити, самостійно приймати рішення. Це є, можливо, один із найважливіших уроків, якій вони мають винести зі школи. Впевнений, що вони мають орієнтуватися не на накопичення знань, а на їхню практичну реалізацію, практичне застосування».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-