Зміни у е-декларуванні зашкодять діяльності антикорупційників - Шабунін

Зміни у е-декларуванні зашкодять діяльності антикорупційників - Шабунін

Укрінформ
Зміни до закону про е-декларування, зокрема, передбачають, що усі треті особи, які пов’язані з антикорупційними громадськими організаціями, повинні заповнити електронні декларації.

Про це у прямому ефірі "Свободи слова" на ICTV заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, передає кореспондент Укрінформу.

"Проблема закону - не в е-декларуванні статків громадськими організаціями. Норми закону блокують нашу оперативну діяльність. У законі передбачено, що електронні декларації мають здати усі треті особи, не лише громадські організації - всі треті особи, які з нами взаємодіють. Всі треті особи: наша прибиральниця, друкар, який видруковує нам звіти або листівки, наш орендодавець, будь-хто, хто з нами взаємодіє. Як ви думаєте: чи український бізнес захоче зв’язуватись потенційно з кримінальною відповідальністю, якою їм погрожуватиме Генеральна прокуратура, щоб далі з нами працювати?", - сказав він.

На його переконання, цей закон покликаний якщо не "вбити" діяльність антикорупційних громадських організацій, то, як мінімум, значно її ускладнити. За словами Шабуніна, такого регулювання немає у жодній з країн світу.

"Навіть в Росії, навіть в путінській Росії немає обов’язку подавати декларації третіми особами або контрагентами. Більше того, навіть в Росії громадські організації - іноземні агенти, звітують за те, в кого вони взяли гроші, кому вони їх, як вони їх використали і на що", - зазначив антикорупційник.

Як повідомляв Укрінформ, закон №6172 "Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції" був підписаний Президентом 27 березня.

Під час зустрічі Петра Порошенка з громадськими активістами у понеділок також було домовлено про створення робочої групи за участю представників громадських організацій, народних депутатів та представників АПУ з метою опрацювання узгоджених змін до цього закону, оскільки зобов’язання для заповнення електронних декларацій представниками громадських організацій з’являється лише з 2018 року.

Порошенко підкреслив важливість підписання цього закону через необхідність врахування інтересів сотень тисяч військовослужбовців, які зараз захищають Україну від російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-