Більшість запитів до органів влади стосується грошей - Лутковська

Більшість запитів до органів влади стосується грошей - Лутковська

Укрінформ
Найбільша кількість інформаційних запитів до органів влади стосується питань фінансового характеру.

Про це повідомила на прес-конференції в Укрінформі Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я стикаюсь зі скаргами про невідкриття інформації кожного дня. І можу сказати, що одна з цікавих і зазвичай закритих, хоча має бути відкритою, тем - це питання доступу до декларацій фінансового стану осіб, які мають право розпоряджання функціями держави. Потім - це заробітні плати, це виплати з державного і місцевого бюджетів, у тому числі й ті виплати, які стосуються діяльності комунальних підприємств", - сказала вона.

У свою чергу, представник Центру демократії та верховенства права Тетяна Олексіюк так підсумувала: "Все про гроші". За її словами, бажання дізнатися таку інформацію часто наражається на перепони: мовляв, ця інформація конфіденційна, персональна. Тому правозахисники, омбудсмен пояснюють цю межу - де є суспільний інтерес і де він переважає над захистом персональних даних.

Закон "Про доступ до публічної інформації" почав діяти в 2011 році. Згідно з законом, не може бути обмежено доступ до інформації про розпоряджання бюджетними коштами, володіння, користування чи розпоряджання державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, якщо оприлюднення або надання такої інформації не може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

Крім того, законом передбачено, що декларації про доходи осіб та членів їхніх сімей, які претендують на зайняття чи займають виборну посаду в органах влади, або обіймають посаду державного службовця, службовця органу місцевого самоврядування першої або другої категорії є відкритою інформацією, органи влади мають надавати відповідь на інформаційний запит. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-