Міграційна служба оприлюднила зразок нового українського паспорта

Міграційна служба оприлюднила зразок нового українського паспорта

Інфографіка
Укрінформ
Державна міграційна служба оприлюднила інформацію про зовнішній вигляд нового паспорта громадянина України (ID-картки) з позначенням захисних зон та елементів захисту, а також про зміни в законодавстві щодо нових паспортів.

Зразок нового паспорта доступний за посиланням.

У ДМС підкреслили, що основними новелами у законодавстві, яке регулює питання, пов'язані з оформленням та видачею паспорта громадянина України у формі картки з 1 листопада 2016 року, зокрема, є:

- паспорт оформлюється з використанням бланка єдиного зразка - з безконтактним електронним носієм;

- кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов'язаний отримати паспорт громадянина України;

- паспорт громадянина України оформлюється особам, які не досягли вісімнадцятирічного віку, на чотири роки, а особам, які досягли вісімнадцятирічного віку, - на кожні 10 років;

- до паспорта (на зворотному боці) вноситься реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (РНОКПП), а для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОКПП та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, проставляється слово "ВІДМОВА".

У ДМС також зазначили, що до безконтактного електронного носія, який міститься у паспорті, вноситься:

- інформація, зазначена в зоні візуальної перевірки паспорта;

- додаткова змінна інформація (про місце проживання, про народження дітей, про шлюб і розірвання шлюбу, про зміну імені, у разі наявності - РНОКПП, а у разі відмови від його прийняття - проставляється слово "ВІДМОВА");

- відцифрований образ обличчя особи, відцифровані відбитки пальців рук (за згодою особи) та засоби електронного цифрового підпису (для громадян України, які досягли вісімнадцятирічного віку).

У Державній міграційній службі наголосили, що бланки паспорта, зразки яких затверджені постановою Кабінету міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 (зі змінами), не містять серії, а номер паспорта складається з дев'яти цифр.

При цьому унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР) містить тринадцять цифр, який представлений двома послідовностями з восьми та п'яти цифр, розділених текстовим символом "-".

У ДМС також звернули увагу, що під час подання особою паспорта може, за  необхідності, проводитися процедура верифікації (порівняння даних (параметрів), у тому числі біометричних, для встановлення тотожності особи документу або інформації з Єдиного державного демографічного реєстру для підтвердження їх ідентичності) шляхом встановлення візуальної відповідності фотозображення, що міститься у паспорті, з особою заявника, перевірки правильності поданих заявником ідентифікаційних даних та візуальної перевірки захисних зон у паспорті з метою виявлення елементів підробки.

Водночас у ДМС зазначили, що інформація про реєстрацію місця проживання особи не зазначається в зоні візуальної перевірки паспорта громадянина України, а вноситься до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт та зберігається в архівах органів місцевого самоврядування (органів реєстрації). Особі за її вимогою органом реєстрації видається довідка про реєстрацію місця проживання - документ, який підтверджує реєстрацію місця проживання особи (зразок довідки додається).

Крім того, у ДМС нагадали, що Постановою Кабінету міністрів від 26 жовтня 2016 року № 745 (набрала чинності 1 листопада 2016 року) внесено зміни до постанови Кабміну від 25 березня 2015 року № 302, відповідно до яких затверджено новий зразок та технічний опис паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм та викладено в новій редакції Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України.

Зокрема, з 1 листопада 2016 року запроваджено із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм, зразок бланка якого затверджено постановою № 302, всім категоріям громадян України. Згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, паспорт громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, оформлений та виданий на підставі документів, поданих до 1 листопада 2016 року, є чинним протягом строку, на який його було видано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-