ID-картки спростять навіть походи до Пенсійного фонду - Петренко

ID-картки спростять навіть походи до Пенсійного фонду - Петренко

Укрінформ
Верховна Рада прийняла закон про біометричні паспорти. Він не передбачає обов'язкову заміну звичайного закордонного паспорта на біометричний, але ID-картка буде набагато зручніша за старий паспорт, як, зокрема, для вільного в'їзду до ЄС чи відвідання Пенсійного фонду без численних довідок.

Про це розповів міністр юстиції Павло Петренко в інтерв'ю Укрінформу.

"Наявність біометричного паспорта дає цілу низку переваг, зокрема, що стосується безвізового режиму з Європейським Союзом, який, я маю надію, почне працювати вже з кінця поточного року. Для того, щоб без Шенгенської візи заїхати до Євросоюзу, треба мати біометричний паспорт. По старому паспорту закордонному без візи заїхати в Шенген не буде можливості. Це міжнародна регуляція", - сказав Павло Петренко.

Водночас він додав, що старі закордонні паспорти будуть чинними, наприклад, для поїздок в країни, де не потребуються візи. Якщо в старому закордонному паспорті є Шенгенська віза, яка є довготерміновою, його можна використовувати, він може бути не біометричним.

Також ID-картка міститиме всю інформацію, яка потрібна щодо соціальних виплат.

"ІD-картка, ID-паспорт, буде містити всю інформацію, яка потрібна щодо соціальних виплат. У майбутньому її можна буде підключати до реєстрів бізнесу і нерухомості. Тобто не потрібно буде збирати довідки для того, щоб прийти до Пенсійного фонду чи до якогось іншого дозвільного органу. Вся інформація про вас і про ваші персональні дані буде зашита в чіп ID-картки", - розповів міністр юстиції.  

За його словами, штампи в паспорті - це "рудименти, які залишилися з Радянського Союзу", і зараз при  одруженні інформація вноситься до єдиного реєстру в загальну базу даних і формується єдиний електронний витяг.

"Інформація про сімейний стан буде просто зашита в чіп ID-картки, що містить персональні дані про її власника. Наприклад, коли ви приходите з цією пластиковою карткою оформлювати купівлю-продаж нерухомості, то нотаріус повинен перевірити ваш сімейний стан. Оскільки,  якщо ви одружені, повинна бути згода дружини чи чоловіка на придбання майна чи його продаж. А нотаріус буде мати доступ до відповідного реєстру актів цивільного стану, і коли перевірятиме відповідну інформацію з картки, він бачитиме статус особи", - зазначив Петренко.

На запитання, що стане аналогом штампа в паспорті при реєстрації місця проживання міністр поінформував:

"Якщо це ID-картка, інформація про місце проживання на момент видачі самої картки може бути розміщена на тексті пластика, але коли ви змінюєте своє місце проживання, то поточна інформація за тим задумом, який озвучує міграційна служба, вже буде змінюватися автоматично у вашому чіпі. У новому реєстрі, що його нині створює міграційна служба, буде актуальна інформація про ваше місце проживання. І чіп, який буде синхронізований з цим реєстром, буде містити таку ж інформацію. Вам не потрібно буде кожен раз отримувати довідки в жеках для того, щоб змінювати місце реєстрації".

Петренко підкреслив, що немає жодного обов'язку на рівні закону змінювати діючий паспорт України паперовий внутрішній на ID-картку.

"Але громадяни зрозуміють, що пластикова ID-картка зручніша за старий паспорт.  І це вже буде право людини його замінити, виходячи з тих переваг, які надає ID-картка", - сказав міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-