Пенсії зростуть, коли влада знайде додаткових 40 мільярдів - Розенко

Пенсії зростуть, коли влада знайде додаткових 40 мільярдів - Розенко

Укрінформ
Уряд шукає механізми та можливості для підвищення пенсій та соціальних виплат. Проте друкувати для цього гроші держава не буде.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко в інтерв'ю "Обозревателю".

"Безумовно, я хочу зробити все і одразу. Я хочу, щоб зарплати зростали, я хочу, щоб пенсії зараз ми зробили. Але уряд - це не місце для популізму, і ми зафіксували вже свою позицію, що для збільшення соціальної допомоги, пенсій ми не будемо друкувати кошти, ми не будемо пускати в обіг додаткові "фантики" лише для того, щоб задекларувати формальні підвищення. Бо ці всі друкування грошей, на жаль, приводять потім до негативних факторів у вигляді розкручування інфляції. Нас уже обманювали так свого часу, це був 2004 рік, точніше 2003-2004 рік, 2010-2011 роки за часів правління Януковича, коли людям роздавалися "фантики". Але потім вони знецінювалися через інфляційні процеси, через те, що випускалася грошова маса, яка не підкріплена реальним станом економіки. І от ми цього робити не будемо", - зазначив він.

Розенко нагадав, що в межах запланованих додаткових доходів Пенсійного фонду протягом року має відбутися підвищення пенсій приблизно на 10-11%.

"Можемо сказати одне: пенсії ми будемо підвищувати, по-перше, планово. Як зафіксовано в Державному бюджеті України, це з 1 травня і з 1 грудня 2017 року. Буде підвищення по року приблизно на 10-11%. Все, що треба буде більше, ми будемо оцінювати з точки зору додаткових доходів Пенсійного фонду України", - сказав урядовець.

За словами Розенка, такі додаткові доходи дали підвищення з 1 січня мінімальної заробітної плати.

"Підвищення мінімальної заробітної плати по першому місяцю дало додаткове поповнення Пенсійного фонду на 18%, тобто ми на 18% зібрали більше, ніж було заплановано на січень-місяць. Якщо ми збережемо дану динаміку, якщо ми побачимо, що бізнес зрозумів, що треба легалізуватись і платити податки, якщо будуть збільшені у нас реальні доходи Пенсійного фонду, і ми побачимо конкретну суму, безумовно, ми одразу приймемо рішення про додаткове збільшення пенсій або про проведення осучаснення пенсій", - заявив він.

Загалом, за словами віце-прем’єра, для осучаснення пенсій необхідно віднайти додаткових 30-40 млрд гривень.

"Кожне збільшення пенсій має свою ціну. І для того, щоб провести осучаснення пенсій і ліквідувати цю несправедливість, яка відбувається протягом чотирьох останніх років, нам треба додатково ще приблизно 30-40 млрд гривень. Як тільки ми цей ресурс побачимо, ми одразу його використаємо на підвищення пенсій в Україні. Я сподіваюся, що ми цей ресурс побачимо. Тому що, знову-таки кажу, у нас є всі підстави говорити про те, що підвищення мінімальної заробітної плати дасть потужний ефект з точки зору додаткового наповнення Пенсійного фонду України", - наголосив Розенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-