У Польщі відкриють українську школу

У Польщі відкриють українську школу

Укрінформ
При Комплексі загальноосвітніх шкіл №4 у місті Легниця неподалік Вроцлава відкриють початкову школу для української меншини.

Як інформує Польське радіо з посиланням на Gazeta Wroclawska, мер Легниці був проти її створення, однак місцеві депутати підтримали цю ініціативу.

«На останній сесії депутати підтримали постанову, що передбачає відкриття ще однієї початкової школи у місті. Вона працюватиме у Комплексі загальноосвітніх шкіл №4 по вулиці Тарас Шевченка», - сказав речник мера Легниця Аркадіуш Родак, додавши, що «це буде найменша у місті школа з класами, що налічуватимуть від кількох до кільканадцяти учнів».

Зазначається, що українська меншина завжди була важливою частиною жителів міста Легниця. У місті вже багато років працює Комплекс загальноосвітніх шкіл №4 ім. Богдана-Ігоря Антонича з українською мовою навчання.

«Впродовж останніх місяців до Польщі та Легниці приїхало багато українців. Ця школа - це шанс не тільки для української меншини, але також для розвитку Легниці», - сказав голова Легницького відділу Об'єднання українців у Польщі Богдан Пецушок.

Українська меншина із радістю зустріла ухвалене депутатами рішення. Українці наголосили, що місто вже багато років підтримує їх у збереженні українських традицій та культури.

«Завдяки цій школі до Легниці приїде більше українців, котрі хотітимуть жити і виховувати своїх дітей саме тут», - сказав Юрій Павлищий з гуртка ОУП у Легниці.

У Польщі небагато подібних шкіл із українською мовою навчання. Серед іншого, вони працюють в Ґурові-Ілавецькому та Бартошицях (Вармінсько-Мазурське воєводство), Перемишлі (Підкарпатське воєводство) та у Білому Борі (Західнопоморське воєводство).

За даними управлінь праці, до Нижньосілезького воєводства у 2016 році приїхали на роботу 121,7 тис. іноземців. З них 119,5 тис. - українці. У Вроцлаві минулоріч працювали 62,4 тис. українців, а у Свідниці - 18,6 тис. На третьому місці - Олава: у цьому повіті працює 5,5 тис. громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-