До 100-річчя Української революції УІНП покаже іншу історію нашої країни - В'ятрович

До 100-річчя Української революції УІНП покаже іншу історію нашої країни - В'ятрович

Укрінформ
Цього року Український інститут національної пам'яті розгорне масштабний проект, спрямований на популяризацію Української революції 1917-1921 років.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Надзвичайно важливий для нас тематичний напрямок у 2017 році - це діяльність, спрямована на інформування з приводу Української революції 1917-1921 років. Ми були одними з розробників відповідного указу Президента. І в березні починаємо низку заходів, завдання яких - показати тяглість сучасної Української держави, форм державності, які були на початку ХХ століття. Одним з важливих проектів, який ми реалізуємо і завдяки якому хочемо вийти за межі Києва, шукаючи групи активістів чи країзнавців, - це проект "Місця пам'яті Української революції", - сказав В'ятрович.

За його словами, суть цього проекту в тому, щоб по всій Україні виявити місця, пов'язані з діяльністю тих чи інших діячів Української революції 1917-1921 років, місця, де відбувалися важливі події.

Вже у березні УІНП презентує цей проект на прикладі Києва.

"Вже створена спеціальна інформаційна система, на якій позначено, де знаходилися різні міністерства доби Української Народної Республіки, де народилися ті чи інші діячі УНР. Таким чином ми хочемо показати на конкретній місцевості іншу історію України, ніж ту, яку ми бачили дотепер, ходячи по вулицях Леніна мимо пам'ятників Леніну", - підкреслив голова УІНП.

Він зазначив: нинішній період, коли майже у кожному районному центрі демонтовані пам'ятники Леніну перетворилися на пеньки, є перехідним, і люди мають бути готові замінити їх на важливі для них фігури, пам'ятники національного чи локального рівня.

"Нам важливо прищепити людям любов до своєї історії, зокрема місцевої, подолати певний страх, оскільки те, що лише 300 населеним пунктам повернуті історичні назви, є свідченням, що люди часто бояться своєї історії, вони не хочуть в неї вникати. Цих назв могло би бути більше", - сказав В'ятрович.

Голова УІНП також додав, що ще одним важливим напрямком цього року буде напрямок, спрямований на донесення інформації про Українську Повстанську Армію.

"Цього року ми підходимо до 75-ї річниці створення УПА. Знаємо, що навколо цієї теми є дуже багато спекуляцій - політичних, інформаційних, що рівень обізнаності населення  поки що недостатній. Соціологи показують, що чим більше люди знають про УПА, тим більше вони готові говорити про її учасників як про борців за незалежність. Відповідно це спонукає нас до спеціальної програми, спеціальної інформаційної кампанії, яку ми вже презентували. Вона називається "УПА - відповідь нескореного народу" і триватиме протягом цього року", - розповів він.

Також, за його словами, УІНП готується до вшанування у 2018 році 85-х роковин Голодомору.

"Одним з елементів цієї підготовки є продовження  інформаційної кампанії, яка була перервана за часів Януковича, про міжнародне визнання Голодомору геноцидом", - наголосив В'ятрович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-