Чубаров: «Аскер» став на заваді тіньовим ділкам

Чубаров: «Аскер» став на заваді тіньовим ділкам

Укрінформ
Члени громадської організації «Аскер» стали на заваді тіньовим ділкам, які налагодили незаконний бізнес на адміністративному кордоні між материковою Україною і тимчасово окупованим Кримом.

Про це на сторінці в соцмережі Facebook написав народний депутат України і голова Меджлісу кримскотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи конфлікт між українськими військовослужбовцями і членами громадської організації «Аскер» .

"Інцидент на Чонгарі вичерпано, але його не могло не бути, оскільки невиправдано довго затягувалося ухвалення рішення про створення у складі ЗСУ або Національної гвардії окремого кримськотатарського військового підрозділу, в якому могли б служити громадяни України - жителі Криму, як кримські татари, так і особи інших національностей. В очікуванні такого рішення молоді люди (і не зовсім молоді) у складі громадської організації «Аскер» проводили військову підготовку, сприяли прикордонній і митній службам України на КПП «Чонгар», «Чаплинка» і «Каланчак» у контролі за переміщенням людей і транспорту між материковою Україною і тимчасово окупованим Кримом. При цьому, як для однієї, так і для іншої служби постійний громадянський контроль, який здійснювало громадське об'єднання «Аскер», був, м'яко кажучи, незручний. Небажаними «аскерівці» стали і для різного роду тіньових ділків, які налагодили різний незаконний бізнес на адміністративному кордоні. Природно і вони виступали стороною, яка намагалася витіснити «Аскер» за межі займаних ним місць дислокацій", - уточнив Чубаров. 

Він також наголосив: "Добре те, що інцидент вичерпано, але погано те, що деякі з числа винних військовослужбовців вдалися до вигаданих версій, спрямованих проти кримських татар. Такі дії ми рішуче припинятимемо".

За словами Чубарова, до 11.00 місце базування громадського об'єднання «Аскер» на Чонгарі залишили військовослужбовці і поліція: члени громадського об'єднання «Аскер» і добровольці формованого кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана повернулися до щоденних справ і забезпечення життєдіяльності табору дислокації.

Керівництво Меджлісу кримськотатарського народу і відповідальні особи знаходяться в режимі постійної взаємодії з керівниками відповідних міністерств, служб і підрозділів.

Як вже повідомлялося, в ніч з 12 на 13 лютого 2017 року на Чонгаре стався інцидент між військовослужбовцями ЗС України і членами громадської організації «Аскер». 

Під час інциденту військовослужбовці пошкодили окремі споруди і майно громадської організації «Аскер», робилися спроби застосування фізичної сили до членів організації «Аскер». 

Сьогодні прес-служба оперативного командування "Південь" назвала фейком повідомлення про цей інцидент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-