Місцеве самоврядування: Рада прийняла «кодекс» службовця

Місцеве самоврядування: Рада прийняла «кодекс» службовця

Укрінформ
Верховна Рада встановила нові правові та організаційні засади служби в органах місцевого самоврядування.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідний закон підтримали 253 народні депутати.

"Проект закону розроблено з метою встановлення нових правових та організаційних засад служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності на благо держави і громади, а також для гарантування реалізації громадянами України права рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування", - йдеться у пояснювальній записці.

Документ, зокрема, передбачає деполітизацію служби в органах місцевого самоврядування, запровадження нової моделі оплати праці, що мінімізує суб'єктивізм керівника, а також ефективного механізму запобігання корупції. Передбачено також професійне навчання службовців органів місцевого самоврядування, посилення гарантій використання службовцями державної мови, а також регіональних або мов національних меншин.

Зазначається, що право на службу в органах місцевого самоврядування мають повнолітні громадяни України, які вільно володіють державною мовою. Закон також визначає низку вимог до кандидатів на посади в таких органах, як-от з повагою ставитися до державних символів України та символіки територіальних громад, використовувати під час виконання посадових обов’язків державну мову, не допускати її дискримінації, а також використовувати регіональну мову або мови національних меншин у випадках, передбачених законом.

Передбачено, що службовець органів місцевого самоврядування не має права під час виконання повноважень демонструвати власні політичні погляди та вчиняти інші дії або бездіяльність, що у будь-який спосіб можуть засвідчити його особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на авторитет місцевого самоврядування та держави або становити загрозу для конституційного ладу, територіальної цілісності і національної безпеки, для здоров’я та прав і свобод інших людей, інтересів територіальних громад. Більш того, він не може бути членом політичної партії, якщо обіймає посаду категорії І - на час служби в органах місцевого самоврядування така особа зупиняє своє членство у політсилі.

"Результати службової діяльності службовців місцевого самоврядування щороку підлягають оцінюванню для визначення якості виконання поставлених завдань, а також з метою прийняття рішення щодо планування проходження служби, виявлення потреби у навчанні, преміювання службовців місцевого самоврядування", - зазначається у документі.

Після ухвалення цього закону Голова Верховної Ради Андрій Парубій закрив засідання парламенту. Наступне розпочнеться у п'ятницю, 10 лютого, о 10 годині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-