Люди з вадами зору відвідали виставку в Укрінформі і розповіли про допомогу АТО

Люди з вадами зору відвідали виставку в Укрінформі і розповіли про допомогу АТО

Укрінформ
Виставку художників з інвалідністю соціального волонтерського проекту "Мій талант тобі, Україно!",  організовану за підтримки Укрінформу, відвідали незвичайні гості - представники Українського товариства сліпих (УТОС). Незважаючи на обмеженість зору або й взагалі його майже повну відсутність, ці люди значно більшою мірою потребують спілкування і відчуття свого перебування у соціумі, ніж будь-хто.

Про це розповіла керівник групи представників УТОС Олена Василенко.

"Саме для таких людей відвідання художніх виставок має свій, вкрай важливий, аспект соціалізації. Ми з групою, що складається з 60 людей і існує вже 6-ий рік, відвідуємо виставки, музеї, театри, організовуємо подорожі за місто. Торік провели понад півсотні заходів. Практично раз на тиждень кудись ходимо," - сказала Олена Василенко.

За її словами, це громадське об'єднання культурного спрямування, яке створене самими людьми з інвалідністю, має назву Незалежна координаційно-дослідницька група "Творчі ініціативи". Активісти організували гуртки декоративно-прикладного мистецтва, флористики, беруть участь у міжнародних виставках, отримують нагороди. Ще у них працює гурток скульптури малих форм, вишивання бісером. Люди пишуть вірші, прозу, казки для дітей... Одна з учасниць, інвалід 1-ої групи, практично на дотик виготовляє чудові макраме. Незважаючи на свій фізичний стан, в цій команді дуже талановиті люди.

"Ми створили свій блог в Інтернеті. Він так і називається - "Творчі ініціативи". Викладаємо інформацію про наше життя, фотозвіти, хлопці пишуть статті. Отже, життя досить насичене і різноманітне. Навіть хор у нас є - нудьгувати ніколи", - додала Василенко.

А ще в міру сил і можливостей група допомагає бійцям АТО, розповіла вона. 

"Збираємо посилки. Коли була потреба, допомагали 59-му мобільному шпиталю. Наразі допомагаємо хлопцям на передовій у Широкиному і Водяному - передаємо посилки через вінницьких волонтерів, з якими постійно співпрацюємо. Даруємо свої творчі роботи, збірки віршів, допомагаємо продуктами, грошима - чим можемо", - уточнила керівник групи.

Вона також зазначила, що група у них - інтегрована. Більша частина - з інвалідністю, решта - волонтери. 

"Ми принципово не ділимо людей. Тут головне - взаємодопомога. Всі ми на рівних - не вип'ячуємо свою інвалідність. Один у одного чогось вчимося - і найбільше, мабуть, доброти й толерантності", - додала Василенко.

А решта присутніх на екскурсії, спілкуючись з цими людьми, ловили себе на думці, що у них можуть навчитися незламного оптимізму, досвіду подолання труднощів, віри в добрих і чуйних людей - того, чого всім нам інколи так не вистачає. У багатьох цих людей життя ой яке нелегке. А проте вони не здаються, не скиглять, не нарікають на долю і завжди готові допомогти один одному.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-