Голова Ради суддів каже, що слідчі НАБУ не мали права просити арешту Зінченка

Голова Ради суддів каже, що слідчі НАБУ не мали права просити арешту Зінченка

Укрінформ
Слідчі НАБУ не мали права звертатися до суду з метою обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо затриманого на хабарі 22 тисяч доларів судді Солом'янського районного суду міста Києва Сергія Зінченка без згоди на це Вищої ради правосуддя.

Про це у вівторок на брифінгу заявила голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відповідно до положень Конституції без згоди Вищої ради правосуддя суддю не може бути затримано або утримано під вартою чи арештом за винятком затримання судді під час або відразу після скоєння тяжкого злочину, або особливо тяжкого злочину. Тобто виняток стосується тільки затримання суддів", - сказала вона.

За словами Сімоненко, якщо суддю затримали під час скоєння тяжкого злочину, правоохоронний орган має право затримувати суддю на 72 години і протягом цього часу звернутися до ВРП для отримання згоди на обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. При цьому ВРП повинна розглянути таке звернення від Генпрокуратури протягом 5 днів.

"До цього часу, виходячи з ухвали суду і виходячи з заяви Вищої ради правосуддя, слідчі органи не звернулися для отримання згоди Вищої Ради Правосуддя для обрання запобіжного заходу у вигляді арешту. Затримання було і воно відбувалося відповідно до закону, але для арешту потрібна була згода ВРП перед тим як звернутися до суду для обрання запобіжного заходу (тільки у вигляді тримання під вартою - ред.)", - пояснила вона і додала, що для обрання будь-якого іншого запобіжного заходу, окрім тримання під вартою, згода ВРП не потрібна.

За словами Сімоненко, обов'язковість згоди ВРП на арешт судді є своєрідним запобіжником. Адже, якщо при притягненні судді до відповідальності будуть порушені процедури, це може бути підставою, щоб звільнити людину від відповідальності або до наступного рішення Європейського суду на користь підозрюваного.

Як повідомлялося, суддю Солом'янського районного суду міста Києва Сергія Зінченка і його посередника затримали увечері 26 січня під час отримання 22 тисяч доларів хабара. Посередником в отриманні хабара виявився директор одного з адвокатських бюро.

29 січня Галицький районний суд Львова відмовив у задоволенні клопотання детективів НАБУ про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо судді Солом'янського райсуду Києва Сергія Зінченка, підозрюваного у хабарництві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-