Україна є

Україна є "частково вільною" в рейтингу свободи Freedom House

Доповідь
Укрінформ
Україна набрала 61 бал зі 100 в рейтингу політичних прав та громадянських свобод правозахисної організації Freedom House за 2016 рік, отримавши класифікацію "частково вільної" держави.

Про це йдеться в опублікованій 31 січня доповіді "Свобода в світі 2017" міжнародної правозахисної організації Freedom House.

"Україна продовжує відновлюватися після непорядків, які супроводжували усунення Віктора Януковича з поста президента в 2014 році, а також від кризи, спричиненої окупацією Росією Криму та її військовою підтримкою сепаратистів на Донбасі на сході України", - зазначається в доповіді.

Зокрема, в графі "Політичні права" Україна набрала три бали з семи, й стільки ж балів нам дісталося у графі "Громадянські свободи" в розрахунку, що один бал – це найкращий показник свободи.

Статус України в розділі "Свобода слова" охарактеризований як "частково вільна", така ж характеристика дісталася свободі інтернету в нашій державі.

У доповіді правозахисники окреслили основні зміни в сфері свободи, яких Україна досягнула в 2016 році.

Так, правозахисники відзначили факт політичної боротьби в Україні на початку року. Мається на увазі відставка в квітні минулого року колишнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, якого Президент Порошенко не міг звільнити з лютого через відсутність підтримки в парламенті.

Правозахисники також відзначили, що "передові лінії регіонів Донбасу - Донецька та Луганська залишилися в основному незміненими протягом року".

Серед подій, на основі яких аналізувався рейтинг свободи в України, Freedom House назвала вбивство журналіста Павла Шеремета, що "посилило стурбованість з приводу безпеки і свободи журналістів".

Однією з позитивних подій у сфері свободи в Україні, на думку правозахисників, стало успішне проведення параду ЛГБТ-спільнот у Києві в червні минулого року.

В організації також зазначили низький рівень прогресу в розслідуванні українською владою злочинів, здійснених під час останніх місяців правління адміністрації Януковича, в тому числі вбивств протестантів.

Що стосується АР Крим, то автори доповіді оцінили рівень свободи в Криму на 9 балів зі 100 й назвали окупований півострів "не вільною" територією. У Freedom House не включили територію Криму ні до України, ні до Росії, а, як зазначили автори доповіді, "оцінили рівень політичних прав та громадянських свобод на окремій географічній території, незалежно від того, чи на неї впливає держава, недержавні гравці чи іноземні сили".

У доповіді резюмується, що нездатність влади розібратися з корупцією підірвала довіру народу та завадила спробам реформ в ряді галузей. У сфері громадянських свобод, на думку спеціалістів Freedom House, спостерігаються політичний тиск та атаки на журналістів, що загрожують свободі слова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-