Freedom House констатує погіршення стану свободи у світі

Freedom House констатує погіршення стану свободи у світі

Доповідь
Укрінформ
У 2016 році світові держави продовжили загальні тенденції обмеження свободи, водночас сприяючи зростанню популізму та автократії.

Про це йдеться у прес-релізі до опублікованої 31 січня щорічної доповіді "Свобода у світі 2017" міжнародної правозахисної організації Freedom House.

"Популістські та націоналістичні сили здійснили значний прорив у демократичних державах у 2016 році, в той час як авторитарні сили потурали грубим актам агресії", - йдеться в прес-релізі.

За даними правозахисників, серед 195 країн, які брали участь в оцінюванні, 87 країн (45%) були відзначені як "вільні", 59 країн (30%) – "частково вільні", а 49 країн (25%) – "не вільні".

Водночас 67 країн показали зниження політичних прав та громадянських свобод у 2016 році, і лише у 36 країнах зафіксовано здобутки.

"Ми бачимо лідерів і нації, що переслідують свої власні вузькі інтереси без значимих обмежень і незважаючи на спільні досягнення від світового миру та свободи", - зазначив один із авторів доповіді Арч Паддінгтон.

У доповіді відзначається, що рівень свободи у світі продовжує падати одинадцятий рік поспіль, починаючи з 2006 року. У 109 країнах за цей період спостерігався однозначний спад свободи, в той час як 60 країн показали покращення.

Серед причин, які вплинули на цьогорічне зниження свободи у світі, автори зазначили вихід Британії з ЄС, ряд антидемократичних дій нового уряду в Польщі, здобутки націоналістичних ксенофобських партій в Європі та перемогу на виборах президента у США Дональда Трампа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-