У новій релігійній раді назвали Всеукраїнську раду церков закритим клубом

У новій релігійній раді назвали Всеукраїнську раду церков закритим клубом

Укрінформ
Новостворена Всеукраїнська Рада релігійних об'єднань звинувачує Всеукраїнську раду церков і релігійних об'єднань (ВРЦіРО) у небажанні приймати нових членів, що робить її певним закритим клубом.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі професор Інституту філософії НАН України Олександр Саган. 

"Деякі з цих церков (що увійшли до складу Всеукраїнської Ради релігійних об'єднань) мали спроби свого часу вступити до Всеукраїнської ради церков, але, на жаль, сьогодні це своєрідний закритий клуб. Тож ми дійшли висновку, що повна їх реалізація (церков. - Ред.)можлива в цій раді. Життя не стоїть на місці, вони повинні розвиватися, і потенціал інших релігійних організацій повинен бути розкритий", - підкреслив Саган.

Він уточнив при цьому, що у ВРЦіРО діє принцип консенсусу, тобто всі члени повинні дати згоду на прийняття.  

Шейх Саід Ісмагілов - Муфтій Духовного управління мусульман України "УММА" - зазначив, що вони тричі намагалися вступити до Всеукраїнської ради церков і релігійних об'єднань. 

"Востаннє ми подавали заявку після Майдану. Ми думали: відбулась Революція Гідності, люди зрозуміли, що будується демократична держава, відкрите громадянське суспільство. Невже після того, як люди боролися за свою гідність, ми можемо повернутися до минулих часів? На сцені Майдану збирались представники різних релігійних організацій. Я був певен, що народилось нове суспільство, що з повагою будуть ставитися до всіх. Ми подали заявку - врахуйте, будь ласка, і нас. І було велике здивування, коли знову надійшла відмова", - розповів Ісмагілов.

Він наголосив, що одним з базових принципів Положення новоутвореної ради є той, що вона не є закритою і до неї можна приймати нових членів, навіть якщо не буде одностайності, досить переважної більшості голосів.

А рабин Олександр Духовний - головний рабин України та Києва громад прогресивного іудаїзму - зазначив, що представляє найбільшу релігійну течію в іудаїзмі у світі, і є єдиним рабином в Україні, який є громадянином України і духовно очолює 40 громад по всій країні.

"Мене дуже дивувало, що у Всеукраїнській раді церков і релігійних об'єднань є представник маленької хасидської громади, через якого нас туди не приймають, бо він каже: я представляю іудаїзм. Рада повинна давати змогу всім, хто йде до Бога, висловитись і мати змогу бути рівним", - переконаний Духовний. 

Від Сагана також прозвучало ще одне запитання - до Міністерства оборони, яке організувало капеланську службу: за яким принципом воно співпрацює з релігійними організаціями?

"Надзвичайно активне в сьогоднішніх процесах Духовне управління мусульман України "УММА". Вони, зокрема, активні в своїй волонтерській діяльності в зоні бойових дій. У них є багато капеланів, але Міністерство оборони не бачить їх діяльності, і в духовну раду вони не включені. При цьому Міністерство оборони каже: у нас є тільки Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій, і ми працюємо з цим форматом. А де це виписано у законодавстві? Де взагалі це десь закріплено - що державні органи влади повинні працювати тільки з цією Радою?" - обурився Саган.

Водночас заступник директора Інституту філософії НАНУ Анатолій Колодний уточнив, що відповідно до офіційної реєстрації, в Україні нараховується більше сотні різних конфесій.

"У двох томах ми описали 104 конфесії. А у Всеукраїнській раді церков і релігійних об'єднань діє всього 16. А решта? І постає питання: хіба решта не мають права бути об'єднані; захищати свої інтереси, особливо меншини; підготувати закон, зокрема про право на існування релігійних меншин?" - запитав Колодний. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-