Варшава направила ноту Києву щодо спаплюження пам’ятників у Биківні

Варшава направила ноту Києву щодо спаплюження пам’ятників у Биківні

Фото
Укрінформ
МЗС Польщі направило ноту в українське зовнішньополітичне відомство з приводу осквернення польських могил на території Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили”. У Варшаві пообіцяли “адекватні” кроки після детального з’ясування ситуації.

Про це інформує власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

“Відразу після конференції я розмовлятиму з міністром Ващиковським (глава МЗС Польщі – ред.). Звичайно, наші дії і наші кроки будуть адекватними до цього акту”,- заявила під час прес-конференції у Варшаві глава польського уряду Беата Шидло.

За її словами, насамперед потрібно довідатися, чи “це була провокація, який вона мала характер і як це трапилося”. Шидло додала, що ще сьогодні буде офіційна реакція з цього приводу.

Заступник глави МЗС Польщі Ян Дзєдзічак заявив у середу в Сеймі, що польське зовнішньополітичне відомство здійснює кроки щодо з’ясування ситуації навколо осувернення могил у Биківні.

“Ми вимагаємо від української сторони розслідування справи, виявлення і покарання зловмисників”,- підкреслив Дзєдзічак.

За його словами, осквернення пам’ятників у Биківні виявило у середу вранці китайське телебачення, яке готувало відеосюжет про кладовище.

Посол Польщі в Україні Ян Пєкло поінформував в середу РАР, що посольство РП у Києві направило в українське зовнішньополітичне відомство дипломатичну ноту у справі акту вандалізму. Він зазначив, що на місці події вже працює слідча група і польська сторона очікує на результати її роботи.

Нагадаємо, директор Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили” Богдан Біляшівський повідомив у середу, що невідомі вандали помалювали червоною фарбою цвинтар жертв тоталітаризму у Биківні і намагалися зруйнувати вхід до польського воєнного кладовища. За його словами, в українській та польській частинах кладовища невідомі нанесли написи червоною фарбою. У польській частині є написали “СС Галичина”, а в українській – “ОУН-УПА” і нецензурні слова. Він додав, що була також спроба зруйнувати ломом вхід до польської частини кладовища, в результаті чого одна колона на вході перехилена, але інша не пошкоджена.

Це вже другий акт вандалізму по відношенню до польських місць пам’яті з початку цього року. Приблизно 8 січня зловмисники зруйнували польський пам’ятник в неіснуючому сьогодні польському селі Гута Пеняцька на Львівщині. Раніше, упродовж 2015-2016 років на півдні Польщі було знищено близько десяти українських місць пам’яті. На переконання українських істориків та експертів, ці злочини по обидва боки кордону є провокаціями проросійських сил з метою внести напругу в польсько-українські відносини.

Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили" є найбільшим місцем поховання жертв тоталітарних репресій. За підрахунками істориків, на території вічним сном спочиває близько 100-120 тисяч людей - представники більше 40 національностей, які були закатовані НКВС під час репресій 1936-1941 років. На сьогоднішній день виявлені та опрацьовані СБУ документи, за якими вдалося встановити прізвища 14 тисяч 191 особи.

У вересні 2012 року у Биківні відкрито Польський військовий цвинтар. Там спочивають майже дві тисячі поляків, розстріляних в 1940 році загонами НКВС за наказом Сталіна.

Фото: Paweł Bobołowicz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-