Вандали спаплюжили польський і український цвинтарі у Биківні

Вандали спаплюжили польський і український цвинтарі у Биківні

Укрінформ
Невідомі вандали розмалювали червоною фарбою цвинтар жертв тоталітаризму у Биківні неподалік від Києва і намагалися зруйнувати вхід до польського воєнного цвинтаря.

Про це у середу, 25 січня, повідомив директор Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" Богдан Біляшівський, інформує Польське Радіо.

Як повідомляється, інцидент стався у ніч з вівторка на середу (з 24 на 25 січня), а написи побачили вранці. Як повідомив Біляшівський, на місці працює поліція.

"В українській та польській частинах цвинтаря невідомі нанесли написи червоною фарбою. У польській і українській частинах написали символи "СС". У польській частині написали "СС Галичина", а в українській – "ОУН-УПА" і нецензурні слова. Була також спроба зруйнувати ломом вхід до польської частини цвинтаря. Одна колона перехилена, інша - не пошкоджена", - сказав Біляшівський.

Як відомо, 21 вересня 2012 року у Биківні під Києвом було відкрито Польський військовий цвинтар. Там спочивають майже дві тисячі поляків, розстріляних 1940 року загонами НКВС за наказом Сталіна.

Меморіал у Биківні – це четвертий так званий катинський цвинтар, після кладовищ у Катинському лісі, Мєдному та Харкові-П’ятихатках. Весною 1940 року жертвами НКВС загалом стали понад 22 тисячі польських полонених, захоплених у неволю після наступу СРСР на Польщу. Ця трагедія ввійшла до історії як Катинський злочин.

Нещодавно невідомі вандали зруйнували пам'ятник польським жертвами Другої світової війни у селі Гута Пеняцька Львівської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-