Незалежна медіарада назвала заборону «Дождя» правильною

Незалежна медіарада назвала заборону «Дождя» правильною

Заява
Укрінформ
Незалежна медійна рада проаналізувала рішення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення щодо обмеження ретрансляції російського телеканалу «Дождь» в кабельних мережах України.

Як повідомляється на сайті Незалежної медійної ради, вона не знайшла порушень чинного законодавства під час ухвалення такого рішення Нацради.

«Незалежна медійна рада вважає, що обмеження ретрансляції телеканалу «Дождь» в Україні відповідає трискладовому тесту обмеження прав людини, а саме: воно передбачене законом, переслідує легітимну мету та є необхідним у демократичному суспільстві», - зокрема зазначається у повідомленні.

Разом з тим на сайті Незалежної медійної ради оприлюднено окрему думку двох її членів: Наталії Гуменюк та Тараса Шевченка. Не заперечуючи по суті рішення, вони зауважують, що «професіонали можуть відрізнити пропаганду від інформації, однак в умовах війни з’являється спокуса мислити логікою супротивника, схильного до узагальнень, як-от «український = фашистський», «російський = пропагандистський».

«У цьому випадку вважаємо розгляд справи «Дождя» й де-факто підтримку рішення державного органу Медійною радою кон’юнктурним і зайвим», - підкреслюють автори окремої думки. 

Як відомо, Національна рада заборонила ретрансляцію російського телеканалу «Дождь» в Україні 12 січня через порушення вимог закону про рекламу, а також закону України «Про телебачення і радіомовлення». Член Нацради Сергій Костинський наголосив, що ключове порушення, яке є підставою для обмеження ретрансляції телеканалу «Дождь», - це невизнання територіальної цілісності України.

Зокрема згадувалося, що «системна політика» «Дождя» передбачає визнання Криму частиною РФ, журналісти «Дождя» їздять до Криму з порушенням українського законодавства, називають адміністративний кордон між Херсонською областю та Кримом «російсько-українським кордоном», показують в ефірі карти, на яких Крим позначений як територія Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-