Гута Пеняцька: вандалам світить до 8 років

Гута Пеняцька: вандалам світить до 8 років

Укрінформ
Кримінальне провадження за фактом вандалізму на меморіалі у Гуті Пеняцькій на Львівщині розслідується за статтею про порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила речниця головного управління Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська.

"Кримінальне провадження, яке відкрито за фактом руйнування меморіалу жертвам масового знищення жителів Гути Пеняцької у роки Другої світової війни, ведеться за ч.3 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – від п’яти до восьми років позбавлення волі", - зазначила Добровольська.

Як повідомляв Укрінформ, 10 січня у Бродівський відділ поліції надійшла інформація про те, що в селі Гута Пеняцька пошкоджено пам’ятний знак жертвам трагічних подій 1944 року. На місці події працюють вибухотехніки та слідчо-оперативна група. Правоохоронці проводять першочергові оперативні заходи та з’ясовують, коли саме і в який спосіб пошкоджено пам’ятник, а також причетних до цього осіб.

Акт вандалізму засудили голова Львівської ОДА та Генеральний консул РП у Львові, які провели зустріч з приводу руйнування пам`ятки. Крім того, губернатор Львівщини Олег Синютка та надзвичайний і повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло під час телефонної розмови домовились спільно вшанувати пам'ять загиблого цивільного населення у Гуті Пеняцькій у річницю трагедії в лютому цього року. Як зазначалось при цьому, пам`ятник до того часу відновити не вдасться, проте вшанувати загиблих представникам двох сусідніх країн не зможе завадити ніхто.

28 лютого 1944 року під час каральної акції поліцейський підрозділ дивізії СС "Галичина" знищив у Гуті Пеняцькій усі 172 будинки і вбив усіх мешканців (за різними оцінками, від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-