Варшава вимагає негайно розслідувати вандалізм у Гуті Пеняцькій

Варшава вимагає негайно розслідувати вандалізм у Гуті Пеняцькій

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Польщі вимагає від української сторони розслідування справи знищення польського пам’ятника у Гуті Пеняцькій і покарання вандалів.

Про це йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства. 

“9 січня 2017 року знищено пам’ятник, яким вшановано поляків, яких вбито в 1944 році в селі Гута Пеняцька. Міністерство закордонних справ Польщі вимагає негайного розслідування цієї справи, встановлення зловмисників і їх покарання”, - йдеться в заяві МЗС РП.

Як зазначається, дипломатичну ноту у цій справі в МЗС України подано у вівторок. У ній наголошується, що такого роду атаки й інциденти “мають з'ясовуватися і каратися, оскільки вони несуть загрозу для польсько-українських відносин”.

Зазначається, шо генконсул Польщі у Львові перебуває у постійному контакті з владою Львівської області, яка повідомила про негайне створення спеціальної оперативної групи, що має на меті швидко розв'язати справу. До складу групи увійшли поліцейські, представники регіональної влади, а також дипломати польського консульства у Львові. Повідомляється, що на місці злочину тривають слідчі дії.

Як інформує МЗС Польщі, влада Львівської області вважає, що інцидент спрямований як проти поляків, так і проти українців, а також запропонувала провести 27-28 лютого спільні урочистості з вшанування жертв злочину в Гуті Пеняцькій у 73-тю річницю його скоєння.

Нагадаємо, у селі Гута Пеняцька Бродівського району Львівщини невідомі на Різдвяні свята пошкодили пам'ятник з прізвищами поляків, вбитими поліцейським підрозділом дивізії СС “Галичина” у 1944 році, обмалювавши його синьо-жовтою і червоно-чорною фарбою. Тоді загинуло кількасот жителів села. 

Радник глави МЗС Польщі, професор Пшемислав Журавський вел Граєвський у коментарі агентству повідомив, що за пошкодженням польського пам’ятника у Гуті Пеняцькій на Львівщині стоять спецслужби Росії, які намагаються таким чином посварити поляків та українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-