Троє жителів Слов’янська, які чергували на блокпостах терористів, втікли від них

Троє жителів Слов’янська, які чергували на блокпостах терористів, втікли від них

Укрінформ
Якщо особа не скоювала тяжких злочинів проти людей, добровільно залишила лава НЗФ та розповіла про це правоохоронцям, вона може отримати шанс на життя без кримінальної відповідальності.

Про це нагадує Відділ комунікації поліції Донецької області, зазначаючи, що цією нагодою скористалася троє жителів Слов’янська, які чергували на блокпостах терористів.

Так, один із них, мешканець Слов’янська, 1990 року народження, приєднався до терористів у липні 2016 року. Спочатку йому запропонували брати участь у бойових зіткненнях. Він відмовився, але погодився стояти на блокпості бойовиків. Варто відзначити, що до терористів його привів старий знайомий, з яким разом відбували покарання у Донецьку.

На блокпості, розташованому на виїзді з Донецька на Ясинуватській розвилці, і працював, і жив. За його словами, зброї при ньому не було, натомість всі товариші були озброєні. Він також розповів, що серед них були військовослужбовці армії РФ.

Потім його та ще кількох товаришів передислокували на блокпост, розташований при в’їзді з Горлівки до Микитівки Горлівського району. А згодом, у вересні, він залишив своїх «товаришів» та повернувся на територію, підконтрольну Україні. Причину свого уходу пояснив просто – набридло перебувати в компанії людей, які тільки тим і займалися, що скоювали злочини та «бавилися» наркотиками.

Варто відзначити, що, за словами чоловіка, його труди оплачувалися їжею, цигарками та спиртним.

Ще один мешканець Слов’янська, 1963 року народження, вирішив приєднатися до бойовиків, аби підзаробити. У травні 2014 року він сам попросився чергувати на блокпості терористів, щоб знайти собі справу. Як і попередній, він здійснював пропускний режим, оглядав транспорт та перевіряв громадян у Слов’янську. Платою за «службу» також були їжа та спиртне. У червні вийшов з НЗФ, а коли місто було звільнено від терористів, а самі вони втекли, він почав переховуватися у покинутих будівлях на околицях, аби уникнути покарання. Так тривало доті, доки він не дізнався, що можна здатися добровільно та отримати шанс на нормальне життя.

Схожа історія і у 37-річного мешканця Слов’янська. Він приєднався до бандформування під час окупації міста та перебував там з червня по липень 2014 року. Спочатку він допомагав будувати фортифікаційни споруди поблизу Слов’янського міськвідділу міліції, здійснював охорону цих споруд, виїжджав на блокпост у Семенівку, де вже «ніс службу», озброєний автоматом, а потім йому довірили чергування у міськвідділі міліції. За його словами, старшим їхньої групи був громадянин РФ.

Усі вони добровільно звернулися до правоохоронців, розповіли про свою незаконну діяльність та наразі повністю співпрацюють зі слідством. Згідно зі ст. 260 (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України після спеціальної перевірки вони можуть отримати шанс на звільнення від кримінальної відповідальності.

Варто відзначити, що всього за 2016 рік донецькі правоохоронці повідомили про підозру 595 учасникам незаконних збройних формувань, встановили місцезнаходження 296, ще 299 – оголошені у розшук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-