Звільнені з полону

Звільнені з полону "ДНР" жінки вже на контрольованій Україною території – Будик

Укрінформ
Двоє полонених українок, яких сьогодні "ДНР" передала українській стороні, вже перебувають на контрольованій Україною території.

Про це повідомив радник заступника міністра оборони України Василь Будик в ефірі "112 Україна".

"В даний момент ми перетнули територію, контрольовану Україною. З дівчатами все в порядку, почувають себе нормально", - сказав він.

"Я думаю, в цей момент відчувають велике щастя. Можу привітати з визволенням ще двох наших громадян. Спецтранспортом дівчата були доставлені на контрольовану територію України. Зі свого боку, ми з СБУ забезпечували технічні умови переходу. Ми забрали суддю маріупольського суду і журналістку, яка перебувала в Луганській області. Обміну не було. Було звільнення без всяких умов... все пройшло у відповідності з тим, як ми планували. Все спокійно", - додав він.

На запитання про можливість видачі з полону ще двох жінок Будик відповів, що поки не може дати жодних анонсів.

Раніше сепаратистські ЗМІ повідомили, що так звана влада "ДНР" у вівторок вранці передала керівникові українського Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимиру Рубану двох жінок "як жест доброї волі" - Анжеліку Преснякову і Ольгу Сворак.

Ольга Сворак - журналістка Івано-Франківського видання Golos-info. До цього працювала діджеєм на ТРК "Вежа", піар-менеджером на ТРК "Чернівці" і прес-секретарем КП "Івано-Франківськводоекотехпром". Сворак було затримано 21 червня 2016 року, коли вона знаходилася на окупованій території за власною ініціативою. Перед полоном за завданням редакції вона знаходилася в Києві. Про її захоплення повідомили співробітники так званого "МДБ ЛНР", які заявили, що присікли "злочинну діяльність агента СБУ". Проте її ім'я називалося як Ольга Богданова.

Анжеліка Преснякова працювала на посаді судді Апеляційного суду Донецької області, до цього працювала суддею в Новоазовську. Як і де вона потрапила в полон до бойовиків, невідомо. Певний час на сайті Нацполіції вона значилася як зникла в зоні АТО.

Як повідомляв Укрінформ, народний депутат від "Батьківщини" Надія Савченко 7 грудня таємно відвідала Мінськ, де зустрілася з ватажками терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким. У переговорах з бойовиками також брав участь керівник ГО "Офіцерський корпус" Володимир Рубан, який, за даними ЗМІ, наближений до Віктора Медведчука. Після цього Савченко виключили з фракції "Батьківщини", парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони й української делегації в ПАРЄ.

16 січня 2016 року СБУ поширила заяву, у якій стверджувалося, що Рубану не надавалися жодні доручення чи повноваження вести будь-які переговори щодо звільнення громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-