Дві третини українців - проти відновлення СРСР

Дві третини українців - проти відновлення СРСР

Опитування
Укрінформ
Дві третини українців не прагнуть відновлення Радянського Союзу.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Центру Разумкова, які є в розпорядженні Укрінформу.

«Майже дві третини (65%) опитаних соціологічною службою Центру Разумкова, відповідаючи на питання «Чи прагнете Ви відновлення Радянського Союзу?» зазначили, що вони не прагнуть відновлення Радянського Союзу, 13% відповіли, що прагнуть, ще 22% відповіли «так, але я розумію, що за сучасних умов це нереально»», - зазначили в Центрі Разумкова.

Ті, хто не прагне відновлення Радянського Союзу, становлять більшість опитаних у всіх регіонах (від 51% у Східному регіоні до 87% – у Західному). При цьому, якщо серед етнічних українців відповіли, що не прагнуть відновлення Радянського Союзу, 69%, то серед етнічних росіян – лише 39%.

Водночас, якщо серед респондентів віком до 29 років не прагнуть відновлення Радянського Союзу 83%, то серед тих, кому 60 років і більше – лише 44%.

«Чим вищим є освітній рівень респондентів, тим частіше вони відповідають, що не прагнуть відновлення Радянського Союзу – від 55% серед тих, хто має незакінчену середню освіту, до 71% серед тих, хто має вищу освіту», - наголошують в Центрі Разумкова.

Ті, хто прагне відновлення Радянського Союзу, найчастіше обгрунтовують своє прагнення тим, що за часів СРСР існувала впевненість у завтрашньому дні (70%), високим рівнем соціальних гарантій за радянських часів (64%), існуванням в ті часи можливості безоплатного отримання вищої освіти (58%), відсутністю безробіття (55%), достатнім матеріальним рівнем життя (53%), тим, що за радянських часів відчували гордість за велику державу у планетарному масштабі (50%), стабільністю і відсутністю збройних конфліктів (46%).

Дослідження проводилось соціологічною службою Центру Разумкова з 18 по 23 листопада 2016 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2015 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-