Музеї окупованого Криму обіцяють судитися за скіфське золото

Музеї окупованого Криму обіцяють судитися за скіфське золото

Укрінформ
Кримські музеї оскаржать рішення окружного суду Амстердама передати колекцію скіфського золота Україні.

Про це повідомляє РІА Новости з посиланням на російського юриста колегії адвокатів "Інюрколегія" Анастасію Сивицьку.

"Рішення передати (золото - ред.) Україні набуває чинності після розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Апеляцію буде подано", - сказала адвокат.

Сивицька в цьому процесі обслуговує інтереси музеїв окупованого Криму. У міністерстві культури Росії заявили, що вердикт суду суперечить положенням контрактів, а також "грубо порушує принципи міжмузейного обміну". Директор музею-заповідника "Херсонес Таврійський" Світлана Мельникова заявила, що вражена рішенням про передачу експонатів Україні.

У свою чергу глава Мін'юсту Павло Петренко заявив, що скіфське золото повернеться в Київ з Нідерландів наприкінці 2017 року. "За моїми прогнозами, якщо справа рухатиметься в нормальному режимі відповідно до процесуальних кодексів Нідерландів, до кінця наступного року ми можемо побачити цю колекцію вже в Києві", - сказав Петренко. Він також додав, що Україна готова сплатити суму за зберігання цінностей у Нідерландах. (Україна має виплатити 111 000 євро за витрати, пов'язані зі зберіганням золота скіфів - ред.).

Як відомо, 14 грудня Окружний суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію експонатів кримських музеїв, відому як "скіфське золото". Колекція золота була вивезена на виставку "Крим: золото і секрети Чорного моря" в амстердамський музей Алларда Пірсона в лютому 2014 року. У колекції - більш як 2 тисячі експонатів загальною вартістю більш як мільйон євро.

Незважаючи на рішення суду на користь України, скарби скіфів відразу не повернуться. Золото залишиться в музеї Алларда Пірсона ще на 3 місяці - на строк апеляцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-