Золото скіфів: Україна має сплатити музею в Амстердамі понад €100 тисяч – адвокат

Золото скіфів: Україна має сплатити музею в Амстердамі понад €100 тисяч – адвокат

Укрінформ
Україна за рішенням суду має сплатити кошти за зберігання, інспекцію та транспортування артефактів колекції "Крим: Золото та секрети Чорного моря", які складуть близько 100 тис. євро. 

Про це йдеться у рішенні Окружного суду Амстердама, за яким скарби будуть повернуті Україні, повідомив адвокат, який представляє Україну у цій справі, Маартен Сандерс в коментарі журналістам.

"Музей Аларда Пірсона заявив про витрати на транспортацію, зберігання, страховку, а також оплату юристів, яка складала найбільшу частину витрат - із 300 тисяч, про які вони заявили, близько 200 тис. складала оплата юристів.

Суд постановив, що оплату юристів вони мають оплатити самі, Україна має оплатити вартість зберігання, інспекції та транспортування. Це буде принаймні 100 тис., можливо трохи зросте до 150 тис. євро", - сказав він.

Наразі у рішенні суду зазначається, що Україна має сплатити 111 тис. євро за зберігання артефактів.

Як повідомляв Укрінформ, Окружний суд Амстердама прийняв рішення повернути артефакти виставки "Крим:золото та секрети Чорного моря", які зараз знаходяться у Нідерландах, Україні. 

Виставка "Крим: Золото та секрети Чорного моря" проходила в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі з лютого по вересень 2014 року.  На ній були представлені предмети ювелірного мистецтва від античності до часів раннього середньовіччя з п'яти українських музеїв, чотири з яких розташовані у Криму. Конфлікт навколо виставки виник після анексії Криму. Амстердамський музей заявив, що чекатиме на рішення суду, куди повертати залишки виставки. Сторонами у процесі виступали – Україна, Музей Алларда Пірсона та кримські музеї. 

За даними Міністерства культури України, мова йде про повернення 565 музейних предметів, 2111 одиниць зберігання. Їхня загальна страхова вартість - 1 млн 438 тис. 625 євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-